Krewetki w sosie limonkowo-kokosowym

No votes yet.
Please wait...

Krewetki w sosie limonkowo-kokosowym to niezwykła uczta dla podniebienia, łącząca intensywność morza z egzotycznymi smakami.

To danie, które zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale także kolorami i aromatami. Krewetki, czerwona cebula, papryka i aromatyczne przyprawy tworzą zgrany zespół, którego główną gwiazdą jest sos limonkowo-kokosowy, w dodatku delikatne mleko kokosowe light, słodki sos chili, nuta czosnku i imbiru – to wszystko razem komponuje się w niezapomnianą symfonię smaków.

KREWETKI W SOSIE LIMONKOWO-KOKOSOWYM

KREWETKI W SOSIE LIMONKOWO-KOKOSOWYM

 

Porcje: 3

Składniki:

    1. Krewetki (450 g): Około 360 kcal
    2. Czerwona cebula (1/2): Około 15 kcal
    3. Papryka (150 g): Około 45 kcal
    4. Olej kokosowy (2 łyżeczki): Około 80 kcal
    5. Czosnek (1 łyżeczka startego): Około 5 kcal
    6. Imbir (1 łyżka startego): Około 10 kcal
    7. Mleko kokosowe light (150 ml): Około 75 kcal
    8. Słodki sos chili (1 łyżka): Około 30 kcal
    9. Sos rybny (1 łyżka): Około 5 kcal
    10. Skórka z limonki i sok z 1/2 limonki: Około 10 kcal
    11. Papryczka chili (1/2, opcjonalnie): Około 5 kcal
    12. Świeża kolendra lub bazylią: Wartość energetyczna jest zwykle niewielka i zaniedbywalna w kontekście kaloryczności dania.
    13. Makaron lub ryż (ilość zależna od porcji): Wartość energetyczna zależy od ilości i rodzaju, ale dla przykładu, 100 g gotowanego brązowego ryżu dostarcza około 120 kcal.

    Suma kaloryczności całego dania z makaronem/ryżem: Około 640-670 kcal (wartości są przybliżone i zależą od konkretnych ilości użytych składników oraz rodzaju makaronu/ryżu).

    Waga całego dania będzie zależała od ilości użytych składników, ale możemy szacować, że może wynosić około 700-750 g

Sposób przygotowania: krewetki w sosie limonkowo-kokosowym:

  1. Przygotowanie Krewetek:
    1. Jeśli używasz mrożonych krewetek, rozmroź je zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
    2. Potem oczyść krewetki, usuwając ewentualne pancerze czy jelita.

    Przygotowanie Warzyw:

    1. Po drugie cebulę posiekaj drobno, a paprykę pokrój w małą kostkę.

    Smażenie Warzyw:

    1. Po trzecie na patelni na średnim ogniu rozgrzej olej.
    2. Potem podsmaż cebulę do momentu, aż będzie miękka i lekko złocista.
    3. Następnie dodaj starty czosnek i imbir, smaż przez chwilę, aż aromaty się uwolnią.
    4. Teraz Dodaj pokrojoną paprykę i smaż przez około 3 minuty, mieszając, aż warzywa zmiękną.

    Smażenie Krewetek:

    1. Po czwarte dodaj krewetki do warzyw i krótko (około 1 minuty) smaż, aż krewetki się zrumienią.

    Dodanie Sosu:

    1. Następnie wlej mleko kokosowe, dodaj słodki sos chili, sos rybny, startą skórkę i sok z limonki. Mieszaj i doprowadź do wrzenia.

    Dodatki i Podanie:

    1. Dodaj plasterki chili, posyp danie świeżą kolendrą lub bazylią.
    2. Na koniec podawaj z ugotowanym makaronem lub ryżem.

 

 

To danie, ukoronowane wyrafinowanym smakiem, nie tylko zaskoczy intensywnością, lecz także oczaruje bogactwem aromatycznym, w dodatku, wzbogacone nutami świeżej kolendry lub bazylii, podane na delikatnym makaronie, stanowi idealny wybór dla poszukiwaczy kulinarnych doznań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *