9 stycznia 2016

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Chleb tostowy pełnoziarnisty
Chleb tostowy pełnoziarnisty Składniki: 45 g mąki ziemniaczanej, 45 g dokładnie zmielonych płatków owsianych, 255 g mąki pszennej chlebowej, 145 g mąki tortowej, 250 g mleka 0,5% tłuszczu, 2 łyżeczki suchych drożdży, 100 g ciepłej wody, 40 g masła, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Przesiewamy mąkę tortową do miski. Odkładamy 1 łyżkę do
superslim
8 stycznia 2016

Chleb razowy na zakwasie- pełnoziarnisty

chleb razowy na zakwasie
Chleb razowy na zakwasie to chlebek dla bardzo cierpliwych osób, ponieważ całkowite jego przygotowanie będzie trwało dokładnie sześć dni. Zakwas: 3 szklanki mąki żytniej żurkowej ( typ 2000), 3 szklanki przegotowanej zimnej wody Chleb: 800 g mąki pszennej typ 1850 graham, 500 g mąki żytniej żurkowej typ 2000, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka ziaren
superslim
7 stycznia 2016

Chleb otrębowy z suszonymi pomidorami

Chleb otrębowy z suszonymi pomidorami
Chleb otrębowy z suszonymi pomidorami Składniki: 200 g otrębów owsianych, 140 g otrębów żytnich, 150 g mleka 0,5% tłuszczu, 10 g suszonych drożdży, 1 łyżka soli, 60 g suszonych pomidorów(z oliwy), 3 jajka, gruboziarnista sól morska do posypania. Sposób przygotowania: Drożdże rozpuść w letnim mleku. Otręby zmiksuj na mąkę, suszone pomidory także zmiksuj (nie osączaj
superslim