Zupa pieczarkowa z ziemniakami i kurczakiem
Dobrą propozycją na pierwsze danie naszego obiadu jest zupa pieczarkowa z ziemniakami i kurczakiem, ponieważ zawiera witaminy z grupy B.
Składniki:
1 udko bez skórki- 150 g,
150 g pieczarek,
½ średniej marchewki- 25 g,
¼ pietruszki- 12,5 g,
1/8 selera- 12,5 g,
1 średni ziemniak- 75g,
¼ cebuli- 12,5 g,
50 g jogurtu typu greckiego 0% tłuszczu,
sól, pieprz, szczypiorek do dekoracji- 12 g.
Sposób przygotowania:
Mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą do około ¾ wysokości. Zagotowujemy i usuwamy szumowiny i gotujemy przez około 15 minut, żeby zmiękło. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i kroimy. Dodajemy do mięsa i solimy. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy na teflonie aż odparuje woda, a następnie podsmażamy. Dodajemy do zupy. Mięso wyjmujemy, kroimy i dodajemy do zupy gdy reszta będzie męka. Wyłączamy palniki następnie zabielamy zupę jogurtem i doprawiamy. Dekorujemy szczypiorkiem aby dodać estetyki daniu.
1 Stycznia, 2017
Ciekawostka:
Stwierdzenie, że pieczarki nie zawierają żadnych wartości odżywczych jest nie prawidłowe, gdyż posiadają one witaminy z grupy B oraz tyrozynazy. Mają one własności antybakteryjne, odpornościowe oraz przeciwnowotworowe, gdyż potwierdzają to badania naukowe. Stosowanie pieczarek w diecie jest bardzo wskazane, ponieważ zawierają one bardzo mało ilość kalorii (22 kcal w 100 gramach).