Zupa ogórkowa z ziemniakami

No votes yet.
Please wait...

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami to aromatyczne danie, w związku z tym idealne pasuje na chłodne dni. Ta zupa to nie tylko popularne danie w polskiej kuchni, ale także posiada ciekawą historię i unikalne cechy. Początki zupy ogórkowej sięgają tradycji kulinarnych Europy Wschodniej, a szczególnie Polski, Rosji i Ukrainy.

zupa ogórkowa z ziemniakami

zupa ogórkowa z ziemniakami

 

Przepis na 1 porcję

Składniki:

  • 120g filetu z piersi z kurczaka bez skóry: około 148 kcal
  • 1/3 opakowania mrożonej włoszczyzny (ok. 83g): około 22 kcal
  • 300g przecieru z ogórków kwaszonych lub ogórków startych na tarce kiszone: około 78 kcal
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (około 10g): około 90 kcal
  • 1/3 małego opakowania jogurtu naturalnego 0% tłuszczu (około 50g): około 19 kcal
  • 2 średnie ziemniaki (około 150g): około 129 kcal
  • woda do konsystencji

Przepis:

  1. Pokrój filet z kurczaka w kostkę, następnie zalej mięso wodą i gotuj do miękkości.
  2. Dodaj mrożoną włoszczyznę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
  3. Zapraw zupę przecierem z ogórków kwaszonych, dodaj jogurt, oliwę z oliwek lub olej rzepakowy. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na koniec dopraw zupę ulubionymi przyprawami, dostosowując do własnych upodobań smakowych.

Ciekawostką jest fakt, że zupa ogórkowa była niegdyś kojarzona z jedzeniem biedoty oraz warstw niższych społeczeństw. Co więcej, pierwotnie przyrządzano ją z prostych składników, takich jak ogórki kiszone, ziemniaki i cebula, dostępnych dla większości ludzi.

Współczesna kuchnia zaszła jednak daleko w przekształcaniu tego tradycyjnego dania. Dziś zupa ogórkowa zyskała na popularności nie tylko w Polsce, ale także na całym świecie, a różnorodność przepisów umożliwia jej przygotowanie na wiele sposobów. Dodatek śmietany, kopru włoskiego czy skwarków sprawiają, że w rezultacie zupa zyskuje nowe smakowe niuanse.

Zupa ogórkowa jest także doceniana za swoje właściwości orzeźwiające i trawienne, co sprawia, że doskonale sprawdza się w letnie dni. Jej charakterystyczny, kwaskowaty smak często stanowi idealne uzupełnienie dla tradycyjnych potraw podawanych na polskich stołach.

https://www.dietetyczne-przepisy.com.pl/zupa-marchewkowo-pomidorowa/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *