Zupa z kapustą, ryżem i mięsem
Zupa gołąbkowa jest odpowiednim sposobem na pozbycie się toksyn z waszego organizmu, pozwala również usprawnić trawienie żołądka. W swoim składzie zawiera to co najsmaczniejsze w gołąbkach: ryż, mięso mielone oraz pomidory. Dzięki swojej prostocie to danie możemy ugotować ją w jednym garnku, co więcej jest ona polecana głównie w okresie przeziębień i grypy.
Składniki potrzebne do przygotowania zupy gołąbkowej:
- 1/4 pietruszki (12,5g): około 4 kcal
- 1/2 średniej marchewki (25g): około 10 kcal
- 1/4 cebuli (12,5g): około 5 kcal
- 120g mielonego schabu: około 240 kcal (ilość zależy od zawartości tłuszczu)
- 1/4 kostki rosołowej: około 10 kcal
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (4g): około 36 kcal
- 1/8 poszatkowanej włoskiej kapusty (100g): około 25 kcal
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego (20g): około 15 kcal
- 1/4 woreczka ryżu brązowego (25g): około 90 kcal
- 1/8 selera (12,5g): około 5 kcal
- Ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, chilli w proszku, papryka słodka w proszku: brak kalorii (ilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych)
Sumując, łączna kaloryczność potrawy będzie zależała od konkretnych ilości użytych składników, ale szacunkowo może wynosić około 425-450 kcal
Suma tych wag wyniesie około 336,5 g
Sposób przygotowania zupy gołąbkowej:
Do garnka wlać około 750 ml wody, potem wrzucić kostkę, liść laurowy i ziele angielskie. Marchew i pietruszkę starannie obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do garnka. Następnie zagotować wywar. Cebulę obrać, posiekać i zarumienić na oleju, potem dodać do niej mięso ze schabu. Podsmażyć przez kilka minut do zmiany koloru mięsa. Do warzywnego wywaru włożyć kapustę, ryż jak również podsmażone mięso wraz z cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, chilli w proszku oraz słodką papryką do smaku.
♥ Wszystkich gorąco zachęcamy do komentowania i głosowania na zupkę na chłodniejsze dni. ♥
Autorem wpisu jest Poradnia Dietetyczna „Superslim”
Zobacz również dietetyczne przepisy, które znajdują się w tej samej kategorii:
https://www.dietetyczne-przepisy.com.pl/golabki-gotowane-na-parze/
Ciekawostka na temat brązowego ryżu:
Czy wiedziałeś, że brązowy ryż po dokonaniu obróbki termicznej wykazuje około 15% mniejszą wartości kaloryczną z porównaniu z ryżem białym. Ryż brązowy jest uznawany za jedno ze zbóż bezglutenowych, dlatego też może być spożywany przez alergików. Posiada on również znacznie większą ilość minerałów i witamin, gdyż nie został poddany on procesowi oczyszczania.
Mam wlasnie zamiar sie zima odchudzac, aby potem nie bylo szalu na wiosne, czy zdaze na lato.
Dzieki za przepisy! Smaczne, a niskokaloryczne – o to chodzi.
Zmniejszona jest ilość kalorii z racji tego, że brązowy ryż ma o 20 kcal mniej w 100 g. Pozdrawiam
Czy to jest porcja na jeden posiłek?
Cały przepis to porcja dla 1 osoby.