Zupa gołąbkowa dietetyczna

Rating: 5.0/5. From 11 votes.
Please wait...

Zupa z kapustą, ryżem i mięsem

Zupa gołąbkowa jest odpowiednim sposobem na pozbycie się toksyn z waszego organizmu, pozwala również usprawnić trawienie żołądka. W swoim składzie zawiera to co najsmaczniejsze w gołąbkach: ryż, mięso mielone oraz pomidory. Dzięki swojej prostocie to danie możemy ugotować ją w jednym garnku, co więcej jest ona polecana głównie w okresie przeziębień i grypy.

Zupa gołąbkowa

Zupa gołąbkowa

 

Składniki potrzebne do przygotowania zupy gołąbkowej:

  1. 1/4 pietruszki (12,5g): około 4 kcal
  2. 1/2 średniej marchewki (25g): około 10 kcal
  3. 1/4 cebuli (12,5g): około 5 kcal
  4. 120g mielonego schabu: około 240 kcal (ilość zależy od zawartości tłuszczu)
  5. 1/4 kostki rosołowej: około 10 kcal
  6. 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (4g): około 36 kcal
  7. 1/8 poszatkowanej włoskiej kapusty (100g): około 25 kcal
  8. 1 łyżka koncentratu pomidorowego (20g): około 15 kcal
  9. 1/4 woreczka ryżu brązowego (25g): około 90 kcal
  10. 1/8 selera (12,5g): około 5 kcal
  11. Ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, chilli w proszku, papryka słodka w proszku: brak kalorii (ilość zależy od indywidualnych upodobań smakowych)

Sumując, łączna kaloryczność potrawy będzie zależała od konkretnych ilości użytych składników, ale szacunkowo może wynosić około 425-450 kcal

Suma tych wag wyniesie około 336,5 g

Sposób przygotowania zupy gołąbkowej:

Do garnka wlać około 750 ml wody, potem wrzucić kostkę, liść laurowy i ziele angielskie. Marchew i pietruszkę starannie obrać, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do garnka. Następnie zagotować wywar. Cebulę obrać, posiekać i zarumienić na oleju, potem dodać do niej mięso ze schabu. Podsmażyć przez kilka minut do zmiany koloru mięsa. Do warzywnego wywaru włożyć kapustę, ryż jak również podsmażone mięso wraz z cebulą. Dodać koncentrat pomidorowy i doprawić solą, pieprzem, chilli w  proszku oraz słodką papryką do smaku.

♥ Wszystkich gorąco zachęcamy do komentowania i głosowania na zupkę na chłodniejsze dni. ♥

Autorem wpisu jest Poradnia Dietetyczna „Superslim” 

Zobacz również dietetyczne przepisy, które znajdują się w tej samej kategorii:

https://www.dietetyczne-przepisy.com.pl/golabki-gotowane-na-parze/

Gołąbki z mięsem mielonym

Ciekawostka na temat brązowego ryżu:

Czy wiedziałeś, że brązowy ryż po dokonaniu obróbki termicznej wykazuje około  15% mniejszą wartości kaloryczną z porównaniu z ryżem białym. Ryż brązowy jest uznawany za jedno ze zbóż bezglutenowych, dlatego też może być spożywany przez alergików. Posiada on również znacznie większą ilość minerałów i witamin, gdyż nie został poddany on procesowi oczyszczania.

4 Komentarze do “Zupa gołąbkowa dietetyczna
  1. Mam wlasnie zamiar sie zima odchudzac, aby potem nie bylo szalu na wiosne, czy zdaze na lato.
    Dzieki za przepisy! Smaczne, a niskokaloryczne – o to chodzi.

Comments are closed.