Udko z kurczaka z piekarnika
Super prosty przepis na udko z kurczaka z piekarnika dla osób, które nie mają zbyt wiele wolnego czasu na przygotowanie obiadu. Udko z kurczaka jest pieczone w pysznej marynacie z jogurtu naturalnego i przypraw, dodając całej potrawie niepowtarzalny smak. Ze względu na to, że pałka nie jest pieczona na oleju, lecz w rękawie możemy uznać go za danie dietetyczne.
Składniki potrzebne do przygotowania udka z kurczaka z piekarnika:
1 udko z kurczaka- 125g bez skórki,
½ małego jogurt naturalnego- 75g,
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać też zwykły),
½ łyżeczki curry,
około 1 łyżki wody,
sól wedle uznania (im mniej soli tym lepiej).
Przepis na przygotowanie zapiekanego kurczaka :
Na początku jogurt mieszam z przyprawami i wodą, następnie udko z kurczaka obieram ze skóry. Obtaczam je w marynacie, potem wkładam do rękawa z folii do pieczenia. Resztę marynaty również tam wlewam. Związuje końce rękawa, lekko nacinam w kilku miejscach na wierzchu. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 40 minut. Pamiętaj aby zachować odpowiednią ostrożność podczas wyciągania dania z piekarnika, ponieważ bardzo łatwo można się poparzyć. Do tak przygotowanego obiadku polecam obrać kilka ziemniaków i ugotować na wodzie przez okres 25 minut z szczyptą soli. Na koniec zaś proponuje wykorzystać jedną z naszych propozycji najlepszych 5 surówek do obiadu, które znajdziecie pod tym linkiem. Całe danie podajemy na płaskich talerzach obiadowych, na stole można dostawić ketchup.
na zdjęciu jest podudzie a nie udko
Zgadza się w najbliższym czasie zaktualizujemy zdjęcie posiłku.
Ta porcja to chyba dla krasnoludka…
Choć przepis prezentuje przygotowanie jednego uda z kurczaka, warto podkreślić, że łatwo możesz dostosować ilość do własnych potrzeb. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować równie smaczne danie z dwóch czy więcej ud kurczaka. W kuchni istnieje zawsze miejsce na elastyczność, a ten przepis z pewnością może być dostosowany do liczby gości czy własnych upodobań smakowych.