Twarogowe placki z miodem i żurawiną

Ocena: 5.0. Przez 4 osoby.
Proszę Czekać...

Twarogowe placki z miodem i żurawiną

Twarogowe placki z miodem i żurawiną

Twarogowe placki z miodem i żurawiną

100 g chudego sera twarogowego, 1 białko jaj kurzego- 30 g, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej- 10 g, 1 łyżka miodu- 20 g, 1 łyżka suszonej żurawiny- 13 g, 1 łyżka tartej skórki z pomarańczy.

Sposób przygotowania:

Do naczynia wykładamy twaróg i za pomocą widelca dokładnie go rozgniatamy. Do już rozgniecionego sera dodajemy białko, miód i otartą skórkę z pomarańczy. Ponownie mieszamy, na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i wypłukaną wcześniej żurawinę. Rozgrzewamy suchą patelnię i układamy na niej placuszki z 1,5 łyżki masy. Następnie zwilżoną w wodzie łyżką formujemy brzegi i równamy wierch. Przykrywamy pokrywką i wolno podpiekamy, gdy się brzegi zacna lekki ścinać obracamy na drugą stronę przy pomocy łopatki. Gdy druga strona się zarumieni możemy układać na talerze.

1 Komentarz do “Twarogowe placki z miodem i żurawiną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *