Chleb razowy na zakwasie- pełnoziarnisty

Ocena: 5.0. Przez 4 osoby.
Proszę Czekać...

Chleb razowy na zakwasie to chlebek dla bardzo cierpliwych osób, ponieważ całkowite jego przygotowanie będzie trwało dokładnie sześć dni.

chleb razowy na zakwasie

chleb razowy na zakwasie

Zakwas:

3 szklanki mąki żytniej żurkowej ( typ 2000), 3 szklanki przegotowanej zimnej wody
Chleb: 800 g mąki pszennej typ 1850 graham, 500 g mąki żytniej żurkowej typ 2000, 1 szklanka płatków owsianych, 1 szklanka ziaren siemienia, 1 szklanka ziaren słonecznika, 5-6 szklanek wody, 2 szklanki zakwasu

Przygotowanie- Chleb razowy na zakwasie :

Zakwas:

Przez okres 6 dni codziennie do glinianego lub szklanego garnka( niemetalowego) wsypujemy pół szklanki mąki i wlewamy pół szklanki przegotowanej chłodnej/letniej wody. Po ostatnim wymieszaniu, odstawiamy na 12-24 godzin. Nie zużyjemy całego zakwasu, ponieważ resztę zachowujemy i powtarzając proces – po dwóch ,trzech dniach możemy ponownie piec chleb.

Chleb razowy na zakwasie :

Po pierwsze w dużej misce ( miednicy ) mieszamy sypkie składniki, dolewamy zakwas i wodę. Odstawiamy: Jeśli jest ciepło – 5-6 godzin, chłodno minimum 10 godzin. Aż ciasto urośnie i pokryje się bąbelkami, wtedy zgęstnieje i stanie się puszyste. Przelewamy chleb (maksymalnie do 3/4 wysokości ) do podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych mąką i słonecznikiem. Odstawiamy na 3 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięty chleb: Piec w nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza piekarniku, na ustawieniu dwóch grzałek góra dół. Wstawiamy formy, potem chleby pieczemy godzinę, pod przykryciem z pergaminu – arkusz kładziemy na górę blach. Po tym czasie arkusz ściągamy i dopiekamy chleby przez kolejne 20 minut. Gorący chleb ostrożnie wyciągamy z form, okładamy lnianą ściereczką , spodem do góry aby się wystudził. Tak przygotowane chleby przechowujemy w ściereczce lub w chlebaku. Chleb nie zeschnie się nawet po tygodniu więc, możecie go piec w stałym cyklu.

Jak Chleb razowy na zakwasie Ci się spodobał zobacz też: Chleb tostowy pełnoziarnisty

Jeżeli zainteresowało Cię pieczenie chleba to polecamy również zajrzeć na link poniżej, gdzie znajdziesz przepis na chleb tostowy pełnoziarnisty:

https://www.dietetyczne-przepisy.com.pl/chleb-tostowy-pelnoziarnisty/

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Zachęcam również do zajrzenia na naszą oficjalną witrynę internetowo, na której znajdziesz między innymi bardzo ciekawe artykuły poświęcone zdrowemu odżywianiu.

https://www.superslim.com.pl/twoje-zdrowie.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *