Pstrąg z rozmarynem

Ocena: 5.0. Przez 3 osoby.
Proszę Czekać...

Pstrąg z rozmarynem

Podstawową zaletą pstrągów jest ich kaloryczność w zakresie od 100 do 160 kalorii. Jedzenie pstrąga poprawia krążenie krwi oraz zapobiega chorobą serca dzięki dużej zawartości kwasów omega 3 jak również witaminy z grupy A, B, D, E zaś jego białko jest bardzo dobrze przyswajalne , bo aż w 98%.

Pstrąg z rozmarynem

Pstrąg z rozmarynem

Składniki:

Pstrąg cały 1 szt. – 250g, gałązka rozmarynu, pól małej cebuli- 50g, 1 ząbek czosnku- 5g, pieprz, sól, sok z cytryny- 24g.

Sposób przygotowania pstrąga z rozmarynem:

Pstrąga umyć, środek obsypać solą i pieprzem, włożyć kilka pokrojonych plastrów cebuli, posiekany drobno czosnek, gałązkę rozmarynu.
Rybę skropić sokiem z cytryny, zawinąć w folię. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 25 minut.

Ryby morskie zapobiegają powstawaniu nowotworów i miażdżycy oraz redukują nadmiar złego cholesterolu. Podczas ciąży wskazane jest jedzenie dużej ilości ryb, ponieważ pozytywnie wpływają one na rozwój dziecka dostarczając mu wielu cennych minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju.

Należy jednak zwrócić uwagę, że nadmierne spożywanie ryb w przypadku dny moczanowej oraz chorób tarczycy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *