Pierogi z mięsem mielonym z kurczaka
( dietetyczny obiad )
Pierogi z mięsem mielonym to tradycyjna potrawa kuchni staropolskiej, ale o chińskich korzeniach. Dziś chcieliśmy państwu zaproponować tą pozycję w wersji z mięsem mielonym z kurczaka i ryżem brązowym.
Składniki:
80 g mięsa mielonego drobiowego,
1 łyżka ryżu brązowego- 13g,
niecała połowa małego słoika koncentratu pomidorowego, można też użyć 2 obranych pomidorów z puszki
lubczyk, majeranek, sól, pieprz, koperek,
jajko 1 mała sztuka,
mąka pszenna 62,5 g (1/2 szklanki),
woda ok. 50 ml.
Sposób przygotowania:
Masa mięsna: Mięso mielone drobiowe podduszam delikatnie na wodzie w rondelku. Gdy przestygnie dodaję ugotowany ryż, doprawiam solą i ziołami i dosypuję poszatkowany koperek. Na koniec daję do farszu 2 łyżki koncentratu lub pokrojone w kostkę pomidorki bez skórki. Dokładnie wymieszam, a następnie Po tym dokładam jajko i podsypuję odrobiną bułki tartej. Z tak przygotowanym farszem robię pierożki.
Ciasto:
Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w środku dołek wbijamy do niego jajo i powoli dolewając wodę. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a potem rękami (ok. 15-20 minut), aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno być elastyczne, gładkie, a po jego przekrojeniu zobaczymy wgłębienia i dziurki wypełnione powietrzem. Pozostawiamy je na pół godziny przykrywając je miską, żeby „dojrzało”, a następnie, dzielimy je na dwie, trzy porcje i wałkujemy na grubość 2 mm. Następnie nadziewamy pierogi mięsem.
Aby przygotować pierogi z mięsem mielonym z kurczaka nie trzeba się napracować, Przekonaj się, że dieta naprawdę może być smaczna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami 🙂 Życzę miłego „dietowania” i osiągnięcia wymarzonej sylwetki!
Zobacz także przepisy znajdujące się w tej samej kategorii:
https://www.dietetyczne-przepisy.com.pl/pierogi-z-biala-kapusta-i-grzybkami/
Ciekawostka na temat brązowego ryżu:
Ryż brązowy jest uznawany za jedno ze zbóż bezglutenowych, dlatego też może być spożywany przez alergików. Posiada on również znacznie większą ilość minerałów i witamin, gdyż nie został poddany on procesowi oczyszczania.