Jak ugotować pierogi z białą kapustą i grzybkami ? Przekonaj się sam, że żeby ugotować pierogi nie trzeba się zbytnio wysilić.
Składniki na ciasto na pierogi z białą kapustą i grzybkami:
75 g mąki pszennej (7,5 płaskiej łyżki),
75g mąki pełnoziarnistej (7,5 płaskiej łyżki),
woda niegazowana 70 g (70 ml),
szczypta soli.
Składniki na farsz na pierogi z białą kapustą i grzybkami:
kapusta biała 500 g,
borowik cały (grzyb suszony) 10 g,
margaryna lekka Rama 10 g (2 łyżeczki),
sól, pieprz czarny.
Sposób przygotowania – pierogi z białą kapustą i grzybkami:
Farsz najlepiej przygotować jeden dzień wcześniej, ponieważ ma wtedy lepszy smak. Białą kapustę (nie kiszoną) ugotować w lekko posolonej wodzie. Należy uważać, aby nie była zbyt miękka, potem ugotować grzybki. Wycisnąć z kapusty nadmiar wody (dość sporo) tak, aby nadawała się do pokrojenia. Pokroić drobno kapustę i grzybki, następnie na patelni rozpuścić jedną łyżeczkę tłuszczu i dodać kapustę i grzybki. Doprawić do smaku solą i pieprzem (według własnych upodobań) Odstawić farsz do wystygnięcia.
A teraz weżniemy się za ciasto: W misce do mąki wsypać pół łyżeczki soli i wlewać ciepłą wodę. Na początku mieszać ciasto łyżką, a następnie dokończyć wyrabianie ręką. Rozwałkować bardzo cienko, najwłaściwiej do grubości około 2 minimetrów . Z ciasta wycinamy koła z pomocą szklanki, wykładamy farsz na środku i zamykamy. Należy uważać podczas zamykania na cienkie ciasto. Gotowe pierożki wkładamy do lekko osolonej wrzącej wody. Gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia pierożków. Przepis na około 5 porcji, zaś jedna porcja to około 134 kcal.
Wszystkim życzymy Smacznego 🙂
Zobaczcie także przepis na pierogi z mięsem mielonym z kurczaka, do którego linki znajdziecie poniżej:
https://www.dietetyczne-przepisy.com.pl/pierogi-z-miesem-mielonym-z-kury/