osteoporoza dieta

osteoporoza dieta

osteoporoza dieta

Osteoporoza dieta, czyli Walka o mocne kości. Bardzo ważnym aspektem, przy stwierdzeniu osteoporoza jest dopasowanie odpowiednio zbilansowanej diety.

Światowa Organizacja Zdrowia definiuje osteoporozę jako chorobę szkieletu, charakteryzującą się zmniejszoną od normalnej masą kości, powodującą łamliwości kości.

W okresie szybkiego tempa budowy masy kostnej szczególnie ważne jest zapewnienie optymalnych warunków do prawidłowego przebiegu procesów przebudowy.  Szczytowa masa kostna (najwyższa osobnicza masa kości) osiąga się w drugiej (szkielet osiowy) lub trzeciej (szkielet obwodowy) dekadzie życia. Następnie, po kilkuletnim okresie stabilizacji, rozpoczyna się fizjologiczny proces utraty masy kostnej, związane z procesem starzenia się organizmu.

Masę kostną obniża nadmiar w diecie białka, witaminy A, sodu, kofeiny, alkoholu, palenie tytoniu i wskaźnik Body Mass Index – BMI < 18,5. Natomiast pozytywnie wpływa odpowiednie z zapotrzebowaniem organizmu spożycie wapnia, magnezu, witaminy D, witaminy C, witaminy K, a także zapewnienie właściwych proporcji między wapniem i fosforem oraz obecność izoflawonoidów w diecie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *