osteoporoza dieta

Ocena: 5.0. Przez 3 osoby.
Proszę Czekać...

Osteoporoza dieta, czyli Walka o mocne kości. Bardzo ważnym aspektem, przy stwierdzeniu osteoporoza jest dopasowanie odpowiednio zbilansowanej diety.

Światowa Organizacja Zdrowia definiuje osteoporozę jako chorobę szkieletu, charakteryzującą się zmniejszoną od normalnej masą kości, powodującą łamliwości kości.

osteoporoza dieta

osteoporoza dieta

W okresie szybkiego tempa budowy masy kostnej szczególnie z pewnością ważne jest zapewnienie optymalnych warunków do prawidłowego przebiegu procesów przebudowy.  Szczytowa masa kostna (najwyższa osobnicza masa kości) osiąga się w drugiej (szkielet osiowy) lub trzeciej (szkielet obwodowy) dekadzie życia. Następnie, po kilkuletnim okresie stabilizacji, rozpoczyna się fizjologiczny proces utraty masy kostnej, to proces starzenia się organizmu.

Masę kostną obniża nadmiar w diecie białka, witaminy A, sodu, kofeiny, alkoholu, palenie tytoniu i wskaźnik Body Mass Index – BMI poniżej 18,5. Natomiast pozytywnie wpływa odpowiednie z zapotrzebowaniem organizmu spożycie wapnia, magnezu, witaminy D, witaminy C, witaminy K. Następnie zapewnienie właściwych proporcji między wapniem i fosforem oraz obecność flawonoidów w diecie.

Osteoporoza – dieta związana oddziaływaniem roślin.

Bardzo ważne z pewnością w leczeniu żywieniowym i zapobieganiu osteoporozie ma odpowiednia podaż wapnia w diecie. W razie niedoboru wapnia w jadłospisie organizm pobiera wapń z kości. Rola wapnia jako krytycznego czynnika żywieniowego w zapobieganiu i leczeniu osteoporozy jest nie do przecenienia. Najbardziej wartościowym źródłem wapnia w diecie jest przede wszystkim  mleko i produkty mleczne. Dobrym źródłem wapnia jest  konserwa rybna zawierająca kościec (sardynki, szproty), jaja, kasze różnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, warzywa liściaste, orzechy, kakao.

Godnym uwagi jest fakt, iż dieta powinna być bogata w pełnowartościowe białko, węglowodany o niskim indeksie glikemicznym oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Białko powinno stanowić 10-15 procent wartości kalorycznej diety, tłuszcz 15-30 procent, a węglowodany 55-75 procent. 0,89-29,81 grama, cholesterol poniżej 300 miligrama, błonnik pokarmowy 25- 34 gram. Dieta powinna zawierać odpowiednią ilość witaminy D, której źródłem są mleko i jego przetwory. Zalecana ilość to 5 mikrogram na dobę. Zalecana ilość białka to około  1,2 grama na kilogram masy ciała. Potas podaje się w ilości powyżej 350 miligrama. Jego  źródło to warzywa i owoce, zwłaszcza suche nasiona roślin strączkowych, ziemniaki gotowane i pieczone w łupinach, zielona pietruszka, seler, marchew, pomidor, kapusta, banany, śliwki, porzeczki, suszone owoce.

Magnez w ilości powyżej 300 miligrama, którego źródłem w diecie są suszone nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne i ryżowe, warzywa liściaste i kapusta, chleb razowy, orzechy. Wapń podaje się w ilości 1000 mg. Zalecany stosunek wapnia do fosforu w diecie od 1,5 do 1 do 1 do 1. Optymalnie z pewnością 700 miligrama.

Artykuł został napisany przez Dietetyka klinicznego mgr Kinga Kuśka

Te i inne artykuły na temat zdrowego jedzenia znajdziecie państwo na stronie:

https://www.superslim.com.pl/twoje-zdrowie.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *