Nuggetsy w płatkach kukurydzianych
Składniki na (2 – 3 porcje):
– 2 pojedyncze piersi kurczaka,
– 1 szklanka mleka 1,5%,
– ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
– jajko,
– sól, pieprz, słodka oraz ostra papryka,
– 2 szklanki płatków kukurydzianych,
– 2 łyżki oliwy
Jak przygotować pyszne nuggetsy w płatkach kukurydzianych:
Po pierwsze filety pokroić na około 2,5 cm kawałki, doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Po drugie płatki pokruszyć lub przez chwilę miksować w melakserze lub rozdrabniaczu. Następnie w misce zmiksować na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem, solą i pieprzem oraz papryką. Filety włożyć do masy i wymieszać rękami. Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjmować po kawałku mięsa z ciasta i obtaczać w płatkach, układać na blaszce do pieczenia. Na końcu posypać solą i skropić oliwą lub roztopionym masłem (za pomocą pojemnika z wąską końcówką lub posmarować pędzelkiem). nuggety Piec przez 15 minut.
Nuggetsy bardzo dobrze smakują z chrupiącymi frytki z batatów o oto na nie składniki:
– 1 średni batat
– łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
– 1 łyżka oliwy – natka pietruszki świeża
– czosnek granulowany, słodka papryka, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Po pierwsze batata starannie obrać i pokroić w cienkie słupki. Po drugie zalać je w misce zimną wodą i odstawić na 15 – 30 min. Następnie wylać wodę i osuszyć bataty. Do miski dodać oliwę, przyprawy oraz skrobię i dokładnie obtoczyć składnikami ziemniaki. Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wyłożyć frytki na blaszce jeden koło drugiego, tak aby się nie stykały. Piec 25 min i w połowie obrócić frytki na drugą stronę. Gotowe frytki można posypać natką pietruszki.