Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą
Składniki:
– 50g mąki pełnoziarnistej
-50g mąki pszennej
– 1 jajko
– ½ szklanki wody
– ½ szklanki mleka 1,5%
– olej do smażenia (odrobina do wysmarowania patelni)
– 1 pojedyncza pierś kurczaka
– 400g szpinaku świeżego
– 1 mała papryka czerwona
– mozzarella
– sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy mąkę, wodę, mleko, a następnie energicznie mieszamy do połączenia. Potem rozgrzewamy dobrze patelnię, w razie potrzeby lekko ją natłuszczamy i smażymy cztery naleśniki.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części. Później doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie jeszcze czosnkiem granulowanym), układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20-25 minut. Szpinak dusimy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni, do czasu aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dusimy, aż papryka zmięknie.Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy delikatnie. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki. Układamy na nim kawałki kurczaka i zwijamy naleśnika wedle upodobań. Wrzucamy jeszcze na chwilkę na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy nasze naleśniki, żeby mozzarella w środku się roztopiła
jest szpinak jest moc! super :))