Naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem, kurczakiem i mozzarellą
Składniki:
- 50g mąki pełnoziarnistej: około 180 kcal
- 50g mąki pszennej: około 180 kcal
- 1 jajko: około 70 kcal
- 1/2 szklanki wody: brak kalorii
- 1/2 szklanki mleka 1,5%: około 40 kcal
- Olej do smażenia (odrobina do wysmarowania patelni): około 40 kcal (ilość zależy od użytej ilości)
- 1 pojedyncza pierś kurczaka: około 165 kcal
- 400g szpinaku świeżego: około 80 kcal
- 1 mała papryka czerwona: około 30 kcal
- Mozzarella: około 320 kcal (ilość zależy od użytej ilości)
- Sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa: brak kalorii
Podsumowując, łączna kaloryczność dania zależy od konkretnych ilości użytych składników, ale przy założeniu umiarkowanych ilości, może wynosić około 1055 kcal.
Sposób przygotowania:
Jajko ubijamy lekko trzepaczką. Dodajemy mąkę, wodę, mleko, a następnie energicznie mieszamy do połączenia. Potem rozgrzewamy dobrze patelnię, w razie potrzeby lekko ją natłuszczamy i smażymy cztery naleśniki.
Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze części. Później doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie jeszcze czosnkiem granulowanym), układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 20-25 minut. Szpinak dusimy na rozgrzanej lekko natłuszczonej patelni, do czasu aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. Dusimy, aż papryka zmięknie. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę mozzarellę i mieszamy delikatnie. Farsz nakładamy na usmażone naleśniki. Układamy na nim kawałki kurczaka i zwijamy naleśnika wedle upodobań. Wrzucamy jeszcze na chwilkę na rozgrzaną patelnię, na której smażyliśmy nasze naleśniki, żeby mozzarella w środku się roztopiła
jest szpinak jest moc! super :))
Ja zastępuję kurczaka tofu wędzonym i też jest super 🙂
Bardzo dobre danie. Dodałam do farszu 3 pieczarki i 1 łyżkę żurawiny by wyostrzyć smak i smakowało:)