Łosoś w sosie bazyliowym

Ocena: 5.0. Przez 6 osób.
Proszę Czekać...

Łosoś w sosie bazyliowym ( dietetyczny obiad )

 

 

Łosoś-w-sosie-bazyliowym

Łosoś w sosie bazyliowym

Składniki:

dzwonka filetu z łososia- 150g,
½ szklanki jogurtu- 125g,
2 ząbki czosnku- 10g,
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego- 4 g,
sok z cytryny- 12g,
½ pęczka świeżej bazylii,
może też być suszona,
biały pieprz, sól, musztarda.

Przepis:

Łososia skrop dużą ilością soku z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na około 30 minut. Przygotuj sos: zmiksuj bazylię z jogurtem, ząbkami czosnku, musztardą, szczyptą soli i białego pieprzu. Wstaw do lodówki. Łososia delikatnie dopraw solą i pieprzem. Rybę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200°C. W pierniku piec około 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru (możesz piec zarówno w brytfannie jak i na grillu). Po upieczeniu wyjmij rybę, udekoruj bazylią, a obok wlej schłodzony sos.
 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *