Łosoś w sosie bazyliowym

Ocena: 5.0. Przez 8 osób.
Proszę Czekać...

Jeżeli jesteś osobą, która bardzo sobie ceni wyjątkowy smak smażonych rybek to łosoś w sosie bazyliowym na pewno przypadnie ci do gustu. Całość w połączeniu z sosem bazyliowym świetnie się komponuje pozostawiając niesamowite doznania smakowe.

łosoś w sosie bazyliowym

łosoś w sosie bazyliowym

Składniki – łosoś w sosie bazyliowym:

dzwonka filetu z łososia- 150 gram,
½ szklanki jogurtu- 125 gram,
2 ząbki czosnku- 10 gram,
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego- 4 gramy,
sok z cytryny- 12 gram,
½ pęczka świeżej bazylii, może też być suszona,
biały pieprz, sól, musztarda.

Przepis –łosoś sosie bazyliowym:

Po pierwsze łososia skrop dużą ilością soku z cytryny i odstaw w chłodne miejsce na okres około 30 minut. Następnie przygotuj sos bazyliowy: zmiksuj bazylię z jogurtem, ząbkami czosnku, musztardą, szczyptą soli i białego pieprzu. Tak wcześniej przygotowany sos wstaw do lodówki. Łososia delikatnie dopraw solą i pieprzem. Potem rybę włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. W pierniku piec około 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru (możesz piec zarówno w brytfannie jak i na grillu). Na końcu, po upieczeniu wyjmij rybę, udekoruj bazylią, a na niego wlej schłodzony sos. Tak przygotowaną rybkę proponuje podać do stołu na dużym talerzu wraz z gotowanymi ziemniaczkami.
Czas potrzebny na przygotowanie całości to około 45 minut.
Proponujemy zajrzeć również w jaki sposób możecie Państwo przygotować dorsza z warzywami na patelni, który jest naprawdę smaczny:
Wszystkich serdecznie zachęcany do dzielenia się własnymi doznaniami związanymi z dietetycznymi przepisami na naszym blogu kulinarnym. Proponujemy również pozostawić odpowiednią oceną od 1 do 5, które znajdziecie Państwo w prawym górnym rogu tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *