Kanapkowy ratatuj
Składniki:
1/3 bakłażana- 100g,
1/3 cukinii- 100g,
1/3 cebuli- 12,5g,
kawałek czerwonej papryki- 25g,
1/3 pomidora- 32,5g,
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego- 4g,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
oregano,
papryka,
bazylia
Sposób przygotowania:
Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plastry. Bakłażana posól i odstaw na 20 minut by puścił wodę. Po tym czasie opłucz go i osusz. Z pomidora usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć warzywa. Duś je na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu ok. 10 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami. Schłodź i przechowuj w lodówce.
Apetycznie wygląda 🙂
Polecam to danie