Hamburger z indykiem

Ocena: 5.0. Przez 3 osoby.
Proszę Czekać...

Hamburger z indykiem

"<yoastmark

Składniki:

– 100g mięsa mielonego z indyka
– bułka duża pełnoziarnista
– mozzarella
– pomidor
– żółtko
– 1 łyżka bułki tartej
– koperek, natka
– kilka liści sałaty lub rukoli
– ogórek
– sól, pieprz, zioła

"<yoastmark

 

Sposób przygotowania:

Po pierwsze w misce wymieszaj mięso, dodaj żółtko, pietruszkę i koperek oraz bułkę tartą. Po drugie dopraw całość do smaku pieprzem i solą. Później uformuj dwa burgery, smaż je na patelni po kilka minut z każdej strony lub upiecz w piekarniku. Następnie bułki przekrój i podgrzej w piekarniku. Później Na spodzie ułóż sałatę, dodaj ogórki, pomidora, mięso i ser.

Na końcu hamburger z indykiem można podać z tzatziki (przepis jak w obiedzie) lub domowy ketchup.
Składniki na domowy ketchup:
– 100 ml passaty
– ząbek czosnku
– odrobina miodu
– sól, pieprz
Sposób przygotowania domowego ketchupu:
Passatę dokładnie wymieszaj z miodem i przyprawami, następnie dodaj ząbkiem czosnku przeciśnięty przez praskę.
Tzatziki:
– 100 g ogórka zielonego
– 200 g jogurtu typ grecki
– ząbek czosnku
– sól, pieprz
– 1 łyżeczka oliwy
– szczypiorek
Ogórki umyć, obrać (można pozostawić miejscami cienkie paseczki skórki, ale nie jest to konieczne). Zetrzeć na tarce o dużych oczkach (lub też pokroić w drobną kosteczkę). Następnie wymieszać z jogurtem greckim i drobno startym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem (ilość do smaku). Doprawić solą i pieprzem. Można opcjonalnie dodać: szczypiorek, miętę (część odłożyć do posypania po wierzchu) oraz dodać ocet lub sok z cytryny. później Wymieszać, przełożyć do czystej miseczki, polać oliwą i udekorować odłożoną zieleniną.
Zapraszamy także do zobaczenia przepisu na dietetyczne hamburgery.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *