Gulasz ze schabu to sprawdzony przeze mnie przepis na drugie danie, który zadowoli nawet najbardziej wygłodniałego mięsożercę.
Składniki – gulasz ze schabu:
100 gram świeżego schabu,
1/2 średniej marchewki- 25 gram,
1/2 dużej cebuli- 25 gram,
3 średniej wielkości pieczarki- 45 gram,
1/2 papryki- 65 gram,
liść laurowy,
1/2 ząbku czosnku- 2,5 grama,
1/2 łyżki mąki- 5 gram + 1/2 łyżki do zagęszczenia- 5 gram,
szczypta i słodkiej papryki w proszku,
100 ml bulionu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego- 40 gram,
szczypta cukru- 2,5 gramy,
1 łyżeczka masła- 5 gram,
szczypta tymianku, ostrej papryki, rozmarynu i gałki muszkatołowej,
1 łyżeczka oliwy z oliwek- 4 gramy,
1 łyżka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu- 12 gram,
sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania – gulasz ze schabu:
Po pierwsze schab starannie myjemy i kroimy w dużą 2-3 cm kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Potem mąkę łączymy szczyptą słodkiej papryki i obtaczamy w niej kawałki schabu. Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor, pamiętaj żeby (kawałki schabu nie powinny do siebie dolegać na patelni, smażę w około 3-4 partiach). Usmażony w taki sposób schab przekładamy do garnka, później na tej samej patelni podsmażamy marchewkę pokrojoną na grube plastry. Po okresie mniej więcej jednej minuty dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz przekrojone na połówki (lub pokrojone na plasterki) pieczarki. Warzywa solimy i pieprzymy, potem podsmażamy razem i dorzucamy do mięsa. Mięso i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, ocet oraz dodajemy przyprawy: cukier, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ostrą paprykę i gałkę. Wyciskamy czosnek. pamiętaj, że tak przygotowany gulasz gotujemy jeszcze przez okres 40 minut.
Po tym czasie przyprawiamy dość solidnie solą i pieprzem. Później zagęszczamy jedną czubatą łyżką mąki roztartą z jedną łyżeczką miękkiego masła. Na koniec wyłączamy ogień i dodajemy jogurt naturalny.
Gulasz z pewnością świetnie będzie się komponować z gotowanymi na parze ziemniaczkami lub brązowym ryżem. Całe danie podajemy na dużych obiadowych talerzach. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie czerwone wino wytrawne, które z pewnością wzbogaci jego smak.
Podobne przepisy znajdziecie na naszym Facebooku:
https://www.facebook.com/superslimporadniadietetycznaa/
Trochę szkoda schabu, ale jak kto woli, pewnie smaczne jest 🙂