Gulasz ze schabu

Ocena: 5.0. Przez 3 osoby.
Proszę Czekać...

Gulasz ze schabu to sprawdzony przeze mnie przepis na drugie danie, który zadowoli nawet najbardziej wygłodniałego mięsożercę.

gulasz ze schabu

gulasz ze schabu

Składniki – gulasz ze schabu:

100 gram świeżego schabu,

1/2 średniej marchewki- 25 gram,

1/2 dużej cebuli- 25 gram,

3 średniej wielkości pieczarki- 45 gram,

1/2 papryki- 65 gram,

liść laurowy,

1/2 ząbku czosnku- 2,5 grama,

1/2 łyżki mąki- 5 gram + 1/2 łyżki do zagęszczenia- 5 gram,

szczypta i słodkiej papryki w proszku,

100 ml bulionu,

2 łyżki koncentratu pomidorowego- 40 gram,

szczypta cukru- 2,5 gramy,

1 łyżeczka masła- 5 gram,

szczypta tymianku, ostrej papryki, rozmarynu i gałki muszkatołowej,

1 łyżeczka oliwy z oliwek- 4 gramy,

1 łyżka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu- 12 gram,

sól, świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania – gulasz ze schabu:

Po pierwsze schab starannie myjemy i kroimy w dużą 2-3 cm kostkę. Następnie na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Potem mąkę łączymy szczyptą słodkiej papryki i obtaczamy w niej kawałki schabu. Smażymy je z dwóch stron na złoty kolor, pamiętaj żeby (kawałki schabu nie powinny do siebie dolegać na patelni, smażę w około 3-4 partiach). Usmażony w taki sposób schab przekładamy do garnka, później na tej samej patelni podsmażamy marchewkę pokrojoną na grube plastry. Po okresie mniej więcej jednej minuty dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Potem dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz przekrojone na połówki (lub pokrojone na plasterki) pieczarki. Warzywa solimy i pieprzymy, potem podsmażamy razem i dorzucamy do mięsa. Mięso i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dolewamy przecier pomidorowy, ocet oraz dodajemy przyprawy: cukier, tymianek, rozmaryn, liście laurowe, ostrą paprykę i gałkę. Wyciskamy czosnek. pamiętaj, że tak przygotowany gulasz gotujemy jeszcze przez okres 40 minut.

Po tym czasie przyprawiamy dość solidnie solą i pieprzem. Później zagęszczamy jedną czubatą łyżką mąki roztartą z jedną łyżeczką miękkiego masła. Na koniec wyłączamy ogień i dodajemy jogurt naturalny.

Gulasz z pewnością świetnie będzie się komponować z gotowanymi na parze ziemniaczkami lub brązowym ryżem. Całe danie podajemy na dużych obiadowych talerzach. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie czerwone wino wytrawne, które z pewnością wzbogaci jego smak.

Podobne przepisy znajdziecie na naszym Facebooku:

https://www.facebook.com/superslimporadniadietetycznaa/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *