Faszerowana cukinia

Rating: 5.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Faszerowana cukinia

Cukinia, bogactwo letnich ogrodów, kusi nie tylko swoim delikatnym smakiem, ale także wszechstronnością w kuchni. Dziś przenosimy się do świata kulinarnego, gdzie prostota spotyka się z wyjątkowym smakiem w naszym przepisie na faszerowaną cukinię.

Cukinia, bogactwo letnich ogrodów, kusi nie tylko swoim delikatnym smakiem, ale także wszechstronnością w kuchni. Dziś przenosimy się do świata kulinarnego, gdzie prostota spotyka się z wyjątkowym smakiem w naszym przepisie na faszerowaną cukinię.

Faszerowana cukinia

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (około 300 g) Około 54 kcal
  • Ponad 1 szklanka mięsa mielonego z indyka (około 150 g) Około 225 kcal
  • ½ małej cebuli (około 25 g) Około 10 kcal
  • 1 ząbek czosnku (około 5 g) Około 7 kcal
  • Sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (około 4 g) Około 36 kcal

Dodatkowe:

  • Starty żółty ser (około 100g) Około 400 kcal
  • Opcjonalnie: papryka w proszku

Sumując te wartości, otrzymujemy przybliżoną kaloryczność dania. Pamiętaj, że są to szacunkowe wartości i mogą się różnić w zależności od konkretnych produktów i metod przygotowania:

54+225+10+7+36+800=1132 kcal

Sposób przyrządzenia:

  1. Na początek rozgrzać kilka kropel oliwy z oliwek na patelni.
  2. Później kolejności cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Przyprawić solą i pieprzem.
  3. Tymczasem dodać rozdrobnione mięso mielone i lekko podsmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem, ewentualnie papryką w proszku.
  4. Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Opcjonalnie obrać ze skórki.
  5. Kolejno Wydrążyć łyżką miąższ i nakładać w środek farsz.
  6. Później ułożyć faszerowane cukinie w naczyniu żaroodpornym.
  7. Następnie rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać pod przykryciem przez około 20 minut.
  8. Na końcu zdjąć pokrywkę, posypać startym żółtym serem i zapiekać już bez przykrycia kolejne 10 minut.

Smacznego! 🍽️

Jeśli interesuje Cię podobny przepis z cukinią, polecam sprawdzić również Grillowaną Cukinię z Serem Feta i Suszonymi Pomidorami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *