Dorsz atlantycki dlaczego warto go jeść ?
Dorsz zalicza się do drapieżnych ryb morskich. Rybę tę możemy spotkać w Morzu Bałtyckim, jednak najczęściej odławiany jest w rejonach arktycznych. W sprzedaży dostępny jest on przez cały rok. Najczęściej spotyka się gatunki dorsza atlantyckiego i jego trzy podgatunki, z których najpopularniejszy jest dorsz bałtycki. Poza tym spotykamy dorsza pacyficznego i arktycznego. Ryba ta najczęściej waży 2 kg i mierzy 30- 80 cm.
Mięso z dorsza jest bogatym źródłem białka, które może stanowić alternatywę dla mięsa czerwonego i drobiu. Jest to ryba uniwersalna, jeśli chodzi o typ obróbki kulinarnej, a także zastosowania do potraw.
Poznaj nasze przepisy na przygotowanie pysznego dorsza
Spożywając 100g filetu z dorsza dostarczamy naszemu organizmowi połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na selen. Selen i białko zawarte rybie wzmacnia odporność. Stanowi on również bogate źródło witaminy B12, która chroni przed anemią.
Zawarta w rybie witamina B6 odpowiada za metabolizm białka i węglowodanów. Poza tym wykazuje ona szereg właściwości zdrowotnych, takich jak: poprawa pracy serca i regulacja ciśnienia tętniczego krwi.
Dorsz poprzez zawartość w swoim składzie witaminy A i E zapobiega powstawaniu zmarszczek. Jego spożywanie zalecane jest dla osób chorujących na hiperlipidemię, ponieważ zawiera on witaminę PP, która wykazuje właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Witamina B2 w nim zawarta poprawia stan i zdrowie skóry. Ponadto zawiera on sporo jodu, który reguluje działanie tarczycy i wytwarzanych przez nią hormonów wpływających na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Zawarty w dorszu wapń, fosfor i witamina D wspomagają budowę kości.
Najważniejszą zaletą dorsza jak i innych ryb jest wysoka zawartość kwasów omega 3. Kwasy te wspomagają prawidłowy rozwój dziecka zarówno ruchowy jak i umysłowy. U dorosłych wykazują właściwości poprawiające pamięć i zapobiegają powstawaniu chorób układu krążenia. Dodatkowo dorsz zawiera kwasy omega 6, które korzystnie wpływają na prace nerek i wątroby. Kwasy te przyśpieszają gojenie się ran, zapobiegają zakażeniom, obniżają poziom cholesterolu.
Ciało dorsza składa się w 60% z tłuszczu, który służy do produkcji tranu. Stanowi on bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D i A. Wykazuje on również działanie stymulujące odporność organizmu. Regularne spożywanie tranu może zapobiegać powstawaniu cukrzycy typu 2 oraz leczy dnę moczanową.
Dorsz mino dużej zawartości tłuszczu jest jedną z najmniej kalorycznych ryb. W 100g dostarcza zaledwie 78 kcal. W swoim składzie zawiera on parwalbuminę, aminokwas z grupy do której należy jej pochodna cad c l – bardziej silny alergen, występujący przede wszystkim w mięsie dorsza. Dlatego osoby uczulone na ryby powinny omijać go szerokim łukiem. Zdarza się również, że ryba ta coraz częściej zarażona jest nicieniem. Jest to pasożyt, który może osiągać długość nawet do 4 cm. Jego larwy, które odkładają się m.in. w brzuchu ryby mogą wywołać u człowieka anisakiozę. Choroba objawia się silnymi bólami brzucha, nudnościami i wymiotami. Larwy giną w temperaturze powyżej 60 stopni Celsjusza, lub poniżej 20 stopni Celsjusza.