Dietetyczny sernik na zimno

Ocena: 5.0. Przez 3 osoby.
Proszę Czekać...

Dietetyczny sernik na zimno

Dietetyczny sernik na zimno

Dietetyczny sernik na zimno

Składniki:

1 kg serka homogenizowanego naturalnego 0% tłuszczu, 3 małe dojrzałe banany- 360, 1 szklanka otrębów owsianych- 35g, 1 jajo- 50g, 250 g borówek czyli 1 i 3/4 szklanki, 4 łyżeczki żelatyny- 16g, 300 ml jogurtu naturalnego 0% tłuszczu, 6 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego), bądź po prostu cukru, cukier waniliowy, galaretka czerwona np. poziomka, duża garść truskawek opcjonalnie poziomek na wierzch- 75g.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Banany rozgnieć widelcem, dodaj jajko i otręby, wymieszaj. Masą wyłóż tortownicę o średnicy 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru.
2 łyżeczki żelatyny rozpuść w małej ilości gorącej wody. 200 g borówek zmiksuj blenderem, połącz z 0,5 kg serka, 3 łyżkami ksylitolu i przestudzoną żelatyną. Masę wylej na przestudzony spód. Włóż do lodówki do stężenia na ok. 1 h.
Kolejne 2 łyżeczki żelatyny rozpuść w gorącej wodzie. 0,5 kg serka i 300 ml jogurtu połącz z cukrem waniliowym, resztą ksylitolu i wylej do tortownicy. Włóż do lodówki do stężenia na ok. 1 h. Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu, gdy zacznie tężeć , wylej ją na masę serową, na to wysyp resztę borówek, truskawki i poziomki. Odstaw do lodówki i cierpliwie poczekaj, aż się zetnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *