Dietetyczny kurczak z warzywami
Potrawka z kurczaka, papryki, cukinii, marchewki, cebuli i czosnku to bardzo dobry przepis, bo zawiera niewielką ilość kalorii. Zalecany dla osób będących na diecie na zwiększenie masy ciała, ponieważ papryka pobudza apetyt i poprawia trawienie. Dietetyczny kurczak z warzywami jest nieocenionym źródłem witaminy C, gdyż zachowującym swoje własności nawet pod wpływem duszenia i pieczenia.
Składniki:
1 mała pierś z kurczaka- 120g,
1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego- 4g,
½ czerwonej papryki- 65g, ½ zielonej papryki- 65g,
½ marchewki- 25g,
1 łyżka sosu sojowego- 12g (można zastąpić jogurtem),
½ cukinii- 150g,
½ cebuli- 25g,
1 ząbek czosnku- 5g,
½ cukinii- 150g,
1 łyżka mąki ziemniaczanej- 10g,
1 łyżeczka sosu chilli (można zastąpić kawałkiem papryczki chilli),
pieprz, szczypta mielonego imbiru
Sposób przyrządzenia dietetycznego kurczaka z warzywami:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, dodać sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, odłożyć do lodówki, żeby marynata przesiąkła wgłąb mięsa. Warzywa oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, partiami dobrze obrumienić mięso, odstawić w ciepłe miejsce, aby poddać je wstępnej obróbce termicznej. Na pozostałym z obsmażania mięsa oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w słupki marchew, smażyć mieszając 3 minuty, dodać paprykę i obsmażać kolejne 5 minut, dodać mięso, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 5 minut co chwilę mieszając, żeby nie przypalić dania. Całość przyprawić pieprzem i imbirem, dodać sos chili. Zalecam użyć sosu sojowego, ponieważ poprawi to smak, wymieszać i nałożyć na talerz. Przed podaniem obficie posypać pietruszką, gdyż poprawi estetykę dania.