Dietetyczne naleśniki po bolońsku

Ocena: 5.0. Przez 6 osób.
Proszę Czekać...

Dietetyczne naleśniki po bolońsku

Doskonałą alternatywą spaghetti bolognese są dietetyczne naleśniki po bolońsku, dzięki użyciu mąki kukurydzianej mogą spożywać je osoby mające alergię na gluten, zaś serek wiejski i zmniejszona ilość tłuszczu pozwala nam zmniejszyć kaloryczność całego dania.

naleśniki po bolońsku Doskonałą alternatywą spaghetti bolognese są dietetyczne naleśniki po bolońsku, dzięki użyciu mąki kukurydzianej mogą spożywać je osoby mające alergię na gluten, zaś serek wiejski i zmniejszona ilość tłuszczu pozwala nam zmniejszyć kaloryczność całego dania

naleśniki po bolońsku

Składniki potrzebne do przygotowania dietetycznych naleśników po bolońsku :

Naleśniki (2 sztuki):

1 jajko- 50g,jajko

¼ szklanki mleka 0,5% tłuszczu- 62,5 ml,

 

butelka-mleka

1 łyżka skrobi kukurydzanej- 10g,

mąka

Farsz:

150g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,

mięso mielone

¼ puszki pomidorów- 50g,

puszka pomidorów

1 łyżka koncentratu pomidorowego- 20g,

koncentrat

przyprawy wg gustu,np sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i ostra papryka,

przyprawy

50g serka wiejskiego o obniżonej zawartości tłuszczu na wierzch naleśników

serek wiejski

Sposób przygotowania:

Mięso smażymy/dusimy z niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło. Kiedy mięso będzie dobre, dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat. Ciągle smażymy do momentu kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje. W tym czasie weźmiemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię około 0,5 chochli, aby uformować jednego naleśnika, długo smażymy na jednej stronię, aż brzegi zaczną same odchodzić, wtedy przewracamy placek. Mięso przyprawiamy według smaku. Wykładamy farsz na brzeg naleśnika i składamy w kopertę, żeby się nie wysypał tak samo pozostałe naleśniki. Tak przygotowane naleśniki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Serek wiejski miksujemy blenderem na jednolitą masę. Rozsmarowujemy serek na naleśnikach. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni

Ciekawostka

Co daje man wykorzystanie mięsa z indyka:
 Jedzenie mięsa indyczego zaleca się prze alergiach pokarmowych oraz dietach niskokalorycznych, ponieważ ze względu na swoją niską zawartość tłuszczu, dużą białka jest ono lekkostrawne i łatwo przyswajalne.  W porównaniu z wołowiną czy wieprzowiną, odznacza się lepszymi właściwościami smakowo-zapachowymi i dietetycznymi. Dodatkowo jest także cennym źródłem magnezu, wspomagającego dotlenienie komórek żelaza oraz cynku, który wspiera system immunologiczny i reguluje zmysł smaku.Jest ono też ważnym źródłem niezbędnej dla tworzenia czerwonych krwinek witaminy B12.

2 Komentarze do “Dietetyczne naleśniki po bolońsku
  1. Właśnie dzisiaj miałam robić naleśniki i szukałam jakiegoś pysznego dania. Najlepsze naleśniki po bolońsku jadłam w mojej ulubionej naleśnikarni, ale tym razem spróbuje zrobić je sama.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *