Dietetyczne naleśniki po bolońsku
Doskonałą alternatywą spaghetti bolognese są dietetyczne naleśniki po bolońsku, dzięki użyciu mąki kukurydzianej mogą spożywać je osoby mające alergię na gluten, zaś serek wiejski i zmniejszona ilość tłuszczu pozwala nam zmniejszyć kaloryczność całego dania.
Składniki potrzebne do przygotowania dietetycznych naleśników po bolońsku :
Naleśniki (2 sztuki):
¼ szklanki mleka 0,5% tłuszczu- 62,5 ml,
1 łyżka skrobi kukurydzanej- 10g,
Farsz:
150g mięsa mielonego z indyka lub kurczaka,
¼ puszki pomidorów- 50g,
1 łyżka koncentratu pomidorowego- 20g,
przyprawy wg gustu,np sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano i ostra papryka,
50g serka wiejskiego o obniżonej zawartości tłuszczu na wierzch naleśników
Sposób przygotowania:
Mięso smażymy/dusimy z niewielką ilością wody dość często mieszając i dolewając wody, żeby się nie spaliło. Kiedy mięso będzie dobre, dodajemy pokrojone pomidory razem z sokiem i koncentrat. Ciągle smażymy do momentu kiedy sos się zredukuje i zgęstnieje. W tym czasie weźmiemy się za naleśniki, miksujemy wszystkie składniki i wylewamy na rozgrzaną teflonową patelnię około 0,5 chochli, aby uformować jednego naleśnika, długo smażymy na jednej stronię, aż brzegi zaczną same odchodzić, wtedy przewracamy placek. Mięso przyprawiamy według smaku. Wykładamy farsz na brzeg naleśnika i składamy w kopertę, żeby się nie wysypał tak samo pozostałe naleśniki. Tak przygotowane naleśniki wykładamy do naczynia żaroodpornego. Serek wiejski miksujemy blenderem na jednolitą masę. Rozsmarowujemy serek na naleśnikach. Pieczemy przez około 15 minut w temp. 180 stopni
Ciekawostka
Akurat upiekłam cały talerz naleśników, więc koniecznie muszę spróbować 🙂
Właśnie dzisiaj miałam robić naleśniki i szukałam jakiegoś pysznego dania. Najlepsze naleśniki po bolońsku jadłam w mojej ulubionej naleśnikarni, ale tym razem spróbuje zrobić je sama.
Czy można zapiec bez serka wiejskiego, ew. Z jakimś serem kozim? Karmię niemowlaka ze skazą białkową
Tak