Dietetyczne kotlety z kurczak
Składniki:
1 mały filet z kurczaka- 120 g, 2 łyżki płatków pszennych pełnoziarnistych, 1 łyżka mąki pszennej- 10 g , 1/8 szklanki maślanki 0,5% tłuszczu- 25 ml, 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego- 4 g, sól, pieprz, czosnek w proszku do smaku.
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Kurczaka podziel na 2-3 części i rozbij tłuczkiem. Płatki dokładnie rozkrusz w miseczce i wymieszaj z mąką. Maślankę wymieszaj z przyprawami na głębokim talerzu. Zamaczaj każdego kotleta w maślance, a następnie w płatkach. Skrop kotlety połową oliwy i piecz 20 minut, następnie obróć, znowu skrop oliwą i smaż kolejne 20 minut.