Dietetyczna szarlotka z pianką
Składniki na kruchy spód:
- Mąka pszenna (100g) – około 340 kcal
- Masło (20g) – około 143 kcal
- Cukier (25g) – około 100 kcal
- Żółtko (25g) – około 55 kcal
- Gęsty jogurt naturalny 0% tłuszczu (50g) – około 15 kcal
- Proszek do pieczenia (1 łyżeczka) – około 5 kcal
Masa jabłkowa:
- Jabłka (750g) – około 375 kcal
- Cynamon (1 łyżeczka) – około 6 kcal
Pianka z białka:
- Białko (30g) – około 15 kcal
- Cukier waniliowy (15g) – około 60 kcal
Cały przepis (12 porcji):
- Około 1100 kcal
Wartości te są przybliżone i oparte na ogólnych danych dotyczących kaloryczności poszczególnych składników. Rzeczywiste wartości mogą się różnić w zależności od konkretnych marek produktów użytych w przepisie.
Sposób przygotowania:
- Po pierwsze w misce wymieszaj mąkę pszenną, posiekane miękkie masło. Dodaj cukier, żółtko, gęsty jogurt naturalny i proszek do pieczenia. Zagnieć wszystkie składniki na jednolitą zbitą kulę. Schłodź ciasto w lodówce przez 30 minut.
- Po drugie w tym czasie obierz jabłka, pokrój je na cząstki. Potem wrzuć je do garnka i dodaj 2-3 łyżki wody, gotuj na małym ogniu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odlej nadmiar soku z jabłek. Dodaj cynamon. Jabłka słodkie eliminują potrzebę dodatkowego dosładzania.
- Po trzecie w osobnej misce ubij białko na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego.
- Potem wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i ułóż spód na papierze do pieczenia. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aby ładnie wyrosło i lekko się przyrumieniło, unikając zakalca.
- Po wyjęciu spodu z piekarnika, nałóż na niego schłodzone jabłka, a następnie przykryj je przygotowaną wcześniej pianką z białka.
- Na koniec piecz szarlotkę przez kolejne około 15 minut, aż wierzch będzie rumiany.
Z podanych proporcji uzyskasz 12 porcji (z podwójną ilością składników – 24 porcje z dużej blachy). Wartość energetyczna jednej porcji (1/12 szarlotki) wynosi około 90 kcal.
bardzo ciekawy przepis 🙂
zapraszam na moją szarlotkę według przepisu babci
pozdrawiam!
jak my kochamy takie wypieki 🙂
tutaj przepis na królweską szarlotkę
każdy lubi szarlotkę
🙂
Ale nie zawsze się udaje.
Najlepsza jest z tych pysznych starych odmian antonówek albo papierówek.
Twój przepis mi się podoba, nigdy nie robiłam szarlotki z ubitą pianą z białek.
Ciekawy pomysł.
Przepis biorę.
🙂
Ekstra! Szarlotka! I to z pianką!
Pysznie wygląda 😉 Pozdrawiam