Prawidłowo skomponowana dieta oprócz dostarczania odpowiedniej ilości substancji energetycznych i odżywczych, powinna również wspomagać odporność organizmu i chronić przed zachorowaniem.
Dieta wzmacniająca odporność organizmu
Ważnym ze względu na budowanie odporności składnikiem mineralnym jest cynk, którego bogatym źródłem są pestki dyni, produkty z pełnego ziarna takie jak pieczywo razowe, chleb Graham, kasza gryczana, brązowy ryż i płatki owsiane. Cynk znajdziemy też w rybach morskich i owocach morza. Produkty te dodatkowo zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które powodują wzrost namnażania prostaglandyn pobudzających układ odpornościowy. Selen ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego poprzez zwiększanie liczby przeciwciał i hamowanie namnażania drobnoustrojów chorobotwórczych. Głównymi źródłami selenu są orzechy, ryby i owoce morza.
Ważną rolę w budowaniu odporności odgrywa żelazo. Źródłem żelaza jest wątróbka, czerwone mięso, jaja, kasza jęczmienna i gryczana oraz chleb razowy. Najlepszym źródłem żelaza są produkty zwierzęce, jednak można również poprawić przyswajalność żelaza z produktów pochodzenia roślinnego, spożywając je razem z bogatymi w witaminę C warzywami i owocami.
Witamina C jest również pomocna w działaniu układu immunologicznego powodując pobudzenie syntezy komórek odpornościowych. Znaleźć ją można w kiszonych ogórkach i kapuście, natce pietruszki, czerwonej papryce, czarnej porzeczce oraz owocach cytrusowych.
Stałym składnikiem diety powinna być witamina A, wpływająca na wzrost wytwarzania ciał odpornościowych we krwi, a znajdziemy ją w żółtych, pomarańczowych i czerwonych owocach i warzywach np. w marchewce, czerwonej papryce, dyni, morelach.
Aby wzmocnić florę bakteryjną w jelicie grubym, która w znacznej mierze odpowiada za szybką reakcję na tworzące się procesy zapalne i wspomaga walkę z chorobami należy spożywać regularnie produkty zawierające bakterie kwasu mlekowego – mleczne napoje fermentowane – jogurty naturalne, kefiry oraz zsiadłe mleko, a także kiszoną kapustę i ogórki kiszone.
Polecanymi dodatkami do potraw w okresie jesienno-zimowym są czosnek i cebula ze względu na wysoką zawartość allicyny, która hamujące rozwój patogennych bakterii, a także wirusów i grzybów.
Dla prawidłowego działania układu immunologicznego niezbędna jest również witamina D3, która pobudza do aktywności białe ciałka krwi i wspomaga dojrzewanie innych elementów odporności, m.in. limfocytów T.
Miód jako naturalny produkt pszczeli wzmacnia i uodparnia, daje ochronę przed bakteriami i wirusami. Systematycznie spożywany daje najlepsze efekty w profilaktyce chorób w sezonie jesienno-zimowym.
dietetyk kliniczny mgr Katarzyna Stefaniak-Podeszwa