Chleb tostowy pełnoziarnisty

Ocena: 4.3. Przez 7 osób.
Proszę Czekać...

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Składniki:

45 g mąki ziemniaczanej, 45 g dokładnie zmielonych płatków owsianych, 255 g mąki pszennej chlebowej, 145 g mąki tortowej, 250 g mleka 0,5% tłuszczu, 2 łyżeczki suchych drożdży, 100 g ciepłej wody, 40 g masła, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę tortową do miski. Odkładamy 1 łyżkę do zaczynu. Przygotowujemy zaczyn. Podgrzewamy mleko. W połowie mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Dosypujemy do miski pozostałe mąki i sól. Mieszamy. Wlewamy zaczyn, mieszamy dolewając wodę i resztę mleka. Kiedy nie możemy już mieszać przekładamy ciasto ma omączona stolnicę i wyrabiamy. Dodajemy miękkie masło. Kiedy ciasto jest elastyczne i jednolite wykładamy je do keksówki natłuszczonej i wysypanej semoliną lub kaszą manną. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple, przykryte ściereczką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200° Pieczemy 30 minut. Wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze 15 minut układając chleb spodem do góry. Studzimy na kratce. Kroimy dokładnie wystudzony.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *