Chleb tostowy pełnoziarnisty

Ocena: 4.3. Przez 7 osób.
Proszę Czekać...

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Chleb tostowy pełnoziarnisty

Składniki:

45 g mąki ziemniaczanej, 45 g dokładnie zmielonych płatków owsianych, 255 g mąki pszennej chlebowej, 145 g mąki tortowej, 250 g mleka 0,5% tłuszczu, 2 łyżeczki suchych drożdży, 100 g ciepłej wody, 40 g masła, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:

Przesiewamy mąkę tortową do miski. Odkładamy 1 łyżkę do zaczynu. Przygotowujemy zaczyn. Podgrzewamy mleko. W połowie mleka rozpuszczamy drożdże z cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut. Dosypujemy do miski pozostałe mąki i sól. Mieszamy. Wlewamy zaczyn, mieszamy dolewając wodę i resztę mleka. Kiedy nie możemy już mieszać przekładamy ciasto ma omączona stolnicę i wyrabiamy. Dodajemy miękkie masło. Kiedy ciasto jest elastyczne i jednolite wykładamy je do keksówki natłuszczonej i wysypanej semoliną lub kaszą manną. Odstawiamy do wyrośnięcia w cieple, przykryte ściereczką. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200° Pieczemy 30 minut. Wyciągamy z foremki i pieczemy jeszcze 15 minut układając chleb spodem do góry. Studzimy na kratce. Kroimy dokładnie wystudzony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *