Chleb otrębowy z suszonymi pomidorami

Ocena: 5.0. Przez 3 osoby.
Proszę Czekać...

Chleb otrębowy z suszonymi pomidorami

Chleb otrębowy z suszonymi pomidorami

Chleb otrębowy z suszonymi pomidorami

Składniki:

200 g otrębów owsianych, 140 g otrębów żytnich, 150 g mleka 0,5% tłuszczu, 10 g suszonych drożdży, 1 łyżka soli, 60 g suszonych pomidorów(z oliwy), 3 jajka, gruboziarnista sól morska do posypania.

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuść w letnim mleku. Otręby zmiksuj na mąkę, suszone pomidory także zmiksuj (nie osączaj z oliwy). Do otrębów dodaj rozpuszczone drożdże, sól, jajka oraz zmiksowane pomidory. Wszystkie składniki połącz ze sobą dokładnie za pomocą miksera (z końcówkami do wyrabiania ciasta). Keksów-kę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto (jest gęste). Za pomocą łyżki moczonej w wodzie wyrównaj powierzchnię, przykryj ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Wierzch wyrośniętego chleba posmaruj mlekiem i posyp solą gruboziarnistą. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 45 minut. Po upieczeniu wyjmij chleb z formy i wystudź na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *