barszcz wigilijny z uszkami

Ocena: 5.0. Przez 4 osoby.
Proszę Czekać...

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny z uszkami to specjalna zupa świąteczna, której nie powinno zabraknąć na żadnym stole wigilijnym u każdego z nas, ponieważ jest ona symbolem świąt.

"<yoastmark

Składniki potrzebne na barszcz wigilijny z uszkami:

1 kg buraków,

marchewka,

pietruszka,

kawałek selera,

małe jabłko 4-5 ząbków czosnku,

cebula,

pół szklanki suszonych grzybów,

zioła:

2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, tymianek, estragon, 4-5 łyżeczek octu lub sok z 1/2 cytryny, 5-6 grzybków suszonych, Sól, pieprz świeżo mielony, cukier do smaku ew. kostka rosołowa

Barszcz wigilijny z uszkami – sposób przygotowania:

Zacznijmy od grzybów umyj, zalej na kilka godzin 1 szklanka wody,  gotuj je około godziny w tej samej wodzie.

W tym samym czasie umyj, obierz i pokrój w dosyć cienkie plasterki buraki, dodaj pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebule, seler i ząbki czosnku. Przygotowane w ten sposób warzywa zalej 2 litrami wody, wsyp 1 łyżkę soli i gotuj (bez przykrycia) około 1/2 godziny na wolnym ogniu. Na końcu dodaj sok z cytryny (lub ocet) i wstaw do lodówki do następnego dnia.

Przed podaniem na stół dodatkowo barszcz podgrzej, dodaj około szklanki wywaru z grzybków (grzyby możesz wykorzystać na farsz do uszek), dodaj szczyptę cukru, posól, przypraw tymiankiem i estragonem, ewentualnie dodaj sok z cytryny, trochę kostki rosołowej i pieprz do smaku.

Z podanych proporcji otrzymasz z pewnością 2 litry barszczu. Przepis na 8 porcji, każda to około 70 kcal, bardzo dietetycznie prawda.

Barszcz wigilijny z uszkami :

Uszka z kapustą i grzybami

Farsz:

300 g kapusty kiszonej, pół szklanki suszonych grzybów, 1 nieduża cebula, sól, pieprz do smaku, 3-4 liście laurowe, łyżeczka oliwy

ciasto:

200 g mąki pszennej, 200 g mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka ciepłej wody, 3-4 łyżki mleka 0,5% tłuszczu, szczypta soli

Sposób przygotowania:

Grzyby ugotowane wcześniej do miękkości i drobno pokrój, najlepiej w kostkę. Później cebulę drobniutko posiekaj i podsmaż, na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, można ewentualnie skropić 1 płaską łyżeczka oliwy patelnię. Teraz kapusta gotuj, aż będzie miękka, następnie wyciśnij z niej sok, i drobno ją pokrój. Grzyby kapustę i cebulę połącz i razem podsmaż z liśćmi laurowymi, na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (aby się nie przypaliło możesz dodać odrobinę wody). Na koniec dopraw całość do smaku sola i pieprzem, pamiętaj żeby przed nałożeniem farszu, usuń liście laurowe.

Weźmiemy się teraz za ciasto, z pewnością najbardziej pracochłonnej części przepisu. Wymieszaj składniki na ciasto, wodę i mleko dodawaj stopniowo, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Cienko rozwałkuj ciasto do grubości 2 – 3 minimetrów  i pokrój na małe kwadraty o bokach około 5-6 cm, później na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu i złóż na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta sklej ze sobą, aby powstały uszka. Na zakończenie gotuj w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia uszek na powierzchnię.

Przepis na 8 porcji. Jedna porcja to około 177 kcal.

Uszka do barszczu wigilijnego z mięsem

Składniki:

250 wołowiny (najlepiej chuda polędwica), cebula, bułka tarta, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki razowej, 2 jajka, sól, 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego- 4 g.

Po pierwsze mięso lekko podgotować na wodzie przez 5 minut. Potem przepuścić go przez maszynkę do mielenia, dodać trochę bułki tartej przyprawić pieprzem i solą i wbić jajko i dobrze wymieszać. Następnie cebulę posiekać i podsmażyć na patelni teflonowej skropionej olejem. Całość należy połączyć z mięsem mielonym.

Później z mąki, jaja, i wody zagnieść ciasto, dodając szczyptę soli, cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat położyć trochę nadzienia złożyć kwadrat po przekątnej i starannie zlepić brzegi. Następnie dwa przeciwległe wierzchołki trójkąta zlepić razem. Na koniec zagotować uszka w osolonym wrzątku gdy wypłyną wyjmować je. Przepis na 4 porcje. Każda porcja to 226 kcal.

Uszka z pieczarkami

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,1 jajko, letnia woda, 250 g pieczarek, 20 g suszonych grzybów leśnych, 2 łyżki lnu mielonego, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Na początek do miski wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko i stopniowo dolewamy wodę (około pół szklanki). Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Rozwałkowujemy cienko ciasto. Szklanką wykrawamy niewielkie kółka. Na każde kładziemy pół łyżeczki farszu, składamy jak pierogi, sklejamy dwa rogi formując uszka. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy jeszcze około minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Przepis na około 6 porcji. Każda porcja to 179 kcal.

Wszystkich nowych i stałych użytkowników zapraszamy serdecznie na stronę Facebooka naszej poradni dietetycznej:

https://web.facebook.com/superslimporadniadietetycznaa/

Jak również zachęcamy do oceny naszego przepisu i odwiedzenia kategorii związanej z zupami:

https://www.dietetyczne-przepisy.com.pl/zupa-pieczarkowa-z-ziemniakami/

Zupa pieczarkowa z ziemniakami i kurczakiem

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *