Sałatki dietetyczne

Sałatka z wieprzowiną i orzechami

Uwielbiamy tą sałatkę, jest sycąca i naprawdę pyszna, może nie jest najbardziej dietetyczna na świecie ale na pewno pomoże zaspokoić głód na długie godziny, dodaje energii, doskonała na przyjęcia.

Składniki:

-400 g chudego, surowego mięsa wieprzowego (np. szynka, schab bk)

- mieszanka sałat (polecam gotowe z biedronki „party mix”)

-czerwona cebula

- 100 g ser pleśniowy „lazur”

- 20 orzechów włoskich

-miód

- pomidorki koktajlowe ok 300 g

-ziemniaki

Przygotowanie:

Ziemniaki można wykorzystać z poprzedniego dnia (podsmażyć wcześniej ugotowane).

Mięso kroimy w drobna kostkę, posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego i odrobiną rozmarynu, smażymy bez tłuszczo tak długo az zmięknie, jeżeli będzie się przypalać podlewamy odrobina wody i dusimy pod przykryciem. Mix sałt wysypujemy na dużą misę dodajemy pokrojone w „koła” dwie czerwone cebule. Dodajemy przestudzone mięso, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i ziemniaki.  Cała tajemnica smaku tej sałatki tkwi w orzechach które obieramy i rozdrabniamy ale niezbyt drobno następnie prażymy na patelni. Gdy orzechy nieco się uprażą dodajemy łyżkę miodu i nadal prażymy aż wszystko zgęstnieje następnie wykładamy orzechy na talerz  i czekamy aż ostygną i dodajemy do sałatki.

Smak sałatki doskonale wykończy sos, osobiście polecam musztardowo miodowy ale jeśli wolimy  „zaoszczędzić”  sporo kcal równie dobrze możemy dodać sos czosnkowo jogurtowy.

Można podawac też z ciemnym pieczywem.

Smacznego!

 

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: +1 (from 1 vote)

Sycąca sałatka z kurczakiem

Sałatka możne nie jest wybitnie oryginalna, ale spokojnie zaspokoi głód zwłaszcza w upały takie jak dziś kiedy ostatnia rzeczą o jakiej marzę jest stanie przy rozgrzanej kuchence w naszej 25m kawalerce na 9 pietrze:)

Składniki:

- 40 dag piersi kurczaka

- puszka kukurydzy

-ogórki korniszony (pół słoika)

-fasola czerwona

-3 pomidory

-1 ogórek zielony

-sałata lodowa/ kapusta pekińska

-czosnek

-musztarda grillowa (z biedronki:))

- jogurt naturalny 0%

Przygotowanie sałatki dobrze zacząć od podsmażeniu kurczaka który wcześniej obsypujemy przyprawą do kurczaka i ziołami wg uznania – smażymy oczywiście na teflonowej patelni bez tłuszczu – uwierzcie da się! Jeżeli zacznie się przypalać możemy polać odrobina wody.

Sałatę lodową lub kapustę pekińską kroimy drobno, łączymy z pokrojonym pomidorem, ogórkiem, kukurydzą, fasolą i resztą składników na końcu dodajemy kurczaka.

Przygotowujemy sos: w zależności od ilości sałatki. Mieszamy jogurt naturalny z musztarda dodajemy czosnek  i przyprawy wg uznania .

Za pomocą sosu łączymy wszystkie składniki.

Nie jestem skłonna podawania dokładnych proporcji wszystkich dań, moim zdaniem kuchnia to eksperyment, zachęcam do odkrywania za każdym razem nowych smaków. Moje dania za każdym razem wychodzą inaczej ponieważ nigdy nie stosuje dokładnych proporcji.

Zdarza się ze z rozmachu zrobię za dużo sałatki wówczas żeby się nie znudziła podaję ją w tortillach lub zawiniętą w pełnoziarniste beztłuszczowe naleśniki ale to już zupełnie inny przepis:)

Powodzenia.

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: +1 (from 1 vote)