Zdrowe placki z cukinii
Te zdrowe placki z cukinii to nie tylko pyszna przekąska, ale także bogate źródło składników odżywczych. Cukinia dostarcza błonnika, witamin i minerałów, a jajko oraz jogurt dodają dodatkowej porcji białka. W połączeniu z aromatycznym koperkiem, te placki stanowią doskonałą propozycję na lekki i smaczny posiłek. Są idealne jako danie główne, przekąska czy dodatek do obiadu. Smacznego!
Składniki:
½ cukinii- 150 g,
1 jajko- 50 g,
½ cebuli- 25 g,
½ ząbku czosnku- 2,5 g,
1 łyżka jogurtu naturalnego 0% tłuszczu- 12 g,
2 łyżki mąki pszennej- 20 g,
½ garści koperku- 15 g,
sól, pieprz, 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego do smażenia.
Sposób przygotowania:
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są małe lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i pól garści posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Można udekorować koperkiem.
25 Stycznia, 2018
Bardzo dobry przepis chyba zrobię je jutro na obiad.
Placuszki są przepyszne?
Zdrowe placki z cukinii