Kasza- dlaczego wart ją jeść

Niewiarygodne własności kaszy

Kasze poza tym, że są bardzo zdrowe są również bardzo smaczne. Niestety częściej wybieramy jako dodatek do obiadu ziemniaki, ryż lub makaron. A szkoda. Kasze świetnie pasują do drugiego dania, zup ale również mogą stanowić podstawę dania. Korzyści jedzenia kasz jest wiele, śmiało można powiedzieć, że pod względem odżywczym przewyższają ziemniaki, makarony i ryż. Kasze wzbogacają naszą dietę w witaminy B1,B2,E oraz kwas foliowy, są źródłem takich składników mineralnych jak magnez, potas, żelazo, selen, cynk. Poza wysoką wartością odżywczą kasza jest niskokaloryczna i sycąca, więc jak najbardziej powinna stanowić stały element diety u osób planujących zredukować masę ciała.

 

Niewiarygodne własności kaszy

Niewiarygodne własności kaszy

 

Ze względu na duży wybór rodzaju kasz każdy znajdzie kaszę odpowiednią dla siebie. Ludzie zdrowi mogą spożywać wszystkie rodzaje kasz. Osobom cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego

Jak wrzody czy nieżyt żołądka i jelit oraz refluks zaleca się jedzenie kasz łatwo strawnych, czyli takich które zawierają mniejszą ilość błonnika pokarmowego. Są to drobne kasze jak manna, jaglana, kuskus. Osobom chorującym na cukrzycę zaleca się jadanie gruboziarnistych kasz o niskim indeksie glikemicznych. Tu sprawdzi sie zdecydowanie najlepiej kasza gryczana, ale śmiało można również polecić kaszę jeczmienne. Osoby zmagające się z celiaklią lub nietoleranją glutenu mogą jadać kaszę naturalnie nie zawierające glutenu czyli jaglaną, gryczaną i kukurydzianą oznaczoną na opakowaniu symbolem przekreślonego kłosa (mamy wtedy pewność, że dana kasza nie jest zanieczyszczona glutenem).

Na zachętę na kolejny obiad polecam przygotowanie pysznego, niskokalorycznego dania, którego podstawę stanowi właśnie kasza. Smacznego i na zdrowie!

Kasza jaglana z suszonymi pomidorami i serem feta.

Składniki na 1 porcję: 60g kaszy jaglanej, 150ml wody, 60g suszonych pomidorów ze słoika, 50g sera feta , 1 łyżeczka oliwy z oliwek 4g, łyżeczka posiekanego szczypiorku, 15g pestek dyni lub słonecznika, sok z cytryny, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Kaszę wypłukać i zalać w garnku świeżą wodą. Doprawić odrobiną soli i pieprzu (najlepiej świeżo mielonego). Dodać oliwę, przykryć i gotować kaszę około 13-15 minut. Ugotowaną kaszę przełożyć do miski i wymieszać. Na suchej patelni teflonowej uprażyć pestki dyni lub słonecznik. Dodać do kaszy odsączone z oliwy, drobno pokrojone pomidory, pestki dyni oraz pokrojony w kosteczkę ser feta. Skropić odrobiną soku z cytryny, doprawić do smaku i udekorować świeżym szczypiorkiem.

Dietetyk kliniczny mgr Julia Pniok

Ocena: 5.0. Przez 1 osobę.
Proszę Czekać...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *