Dietetyczny kurczak z warzywami

Ocena: 5.0. Przez 2 osoby.
Proszę Czekać...

Dietetyczny kurczak z warzywami

Potrawka z kurczaka, papryki, cukinii, marchewki, cebuli i czosnku to bardzo dobry przepis zawierający niewielką ilość kalorii. Zalecany dla osób będących na diecie na zwiększenie masy ciała, ponieważ papryka pobudza apetyt i poprawia trawienie, poza tym jest nieocenionym źródłem witaminy C, zachowującym swoje własności nawet pod wpływem duszenia i pieczenia.

Dietetyczny kurczak z warzywami

Dietetyczny kurczak z warzywami

 

Składniki:

1 mała pierś z kurczaka- 120g,

1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego- 4g,

½ czerwonej papryki- 65g, ½ zielonej papryki- 65g,

½ marchewki- 25g,

½ cukinii- 150g,

½ cebuli- 25g,

1 ząbek czosnku- 5g,

1 łyżka sosu sojowego- 12g (można zastąpić jogurtem),

1 łyżka mąki ziemniaczanej- 10g,

1 łyżeczka sosu chilli (można zastąpić kawałkiem papryczki chilli),

pieprz, szczypta mielonego imbiru

Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki, dodać sos sojowy i mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, odłożyć do lodówki. Warzywa oczyścić, obrać, pokroić w kostkę. W woku lub dużej patelni rozgrzać olej, partiami dobrze obrumienić mięso, odstawić w ciepłe miejsce. Na pozostałym z obsmażania mięsa oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojoną w słupki marchew, smażyć mieszając 3 minuty, dodać paprykę i obsmażać kolejne 5 minut, dodać mięso, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić pod przykryciem 5 minut co chwilę mieszając. Całość przyprawić pieprzem i imbirem, dodać sos chili, ewentualnie sos sojowy, wymieszać i podawać. Przed podaniem obficie posypać pietruszką.

1 lipiec 201610 minut

Poznaj przepis blog dietetyczne przepisy

>
50 4.42
25 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *