Lekkie i zdrowe pączki

Ocena: 5.0. Przez 1 osobę.
Proszę Czekać...

Lekkie pączki

dietetyczne pączki

lekkie pączki

 

Składniki :

szklanka mąki tortowej 120g
szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 130g ( ja użyłam mąki orkiszowej )
25 g drożdży
pół szklanki mleka 0,5% tłuszczu
jajko rozmiar L
łyżeczka cukru 5 g
50 g gotowego budyniu przygotowanego z mlekiem posłodzonego stewią
Aromat śmietankowy
stewia do smaku

Przygotowanie:

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodając do niego stewię oraz mleko 0,5 % tłuszczu. Przygotuj rozczyn – podgrzej mleko, połącz z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie dodaj jajko i zmiksuj na piankę. Wsyp mąkę i wyrabiaj ciasto, aż będzie odklejało się od rąk. Dodaj aromat np. śmietankowy oraz stewię w proszku lub w płynie. Ciasto przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Na stolnicę wysyp trochę mąki i wyłóż na nią wyrośnięte ciasto. Rękami rozpłaszcz je na grubość 2 cm i wycinaj kółka dużym kubkiem. Na każde kółko nałóż łyżeczkę budyniu i sklej końce, tak żeby powstała kula. Z ciasta powinno wyjść 10 pączków. Gotowe pączki ułóż na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem i odstaw na kolejną godzinę. Następnie piecz w temperaturze 180 stopni około 15 minut.

Aby przygotować dietetyczne pączki trzeba trochę się napracować, ale naprawdę warto:) Przekonaj się, że dieta naprawdę może być smaczna i nie musi wiązać się z wyrzeczeniami:) Życzę miłego „dietowania” i osiągnięcia wymarzonej sylwetki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *