Dietetyczne obiady

Dietetyczny makaron ze szpinakiem

Gdy mam ochotę na coś pysznego a czasu na wykonanie jest  niewiele robię makaron ze szpinakiem.

Prawie zawsze mam szpinak w zamrażarce wiec to jest przepis na awaryjny obiad lub na danie kiedy przyjdą niespodziewani goście.

Składniki:

(porcja dla 2 osób)

- ok 200g makaronu pełnoziarnistego penne

- pół opakowania mrożonego szpinaku

- 3 ząbki czosnku

-jogurt naturalny

-serek President  naturalny lub ziołowy

-oregano, bazylii

-pieprz i sól do smaku

- różyczki brokuł do dekoracji (opcjonalnie)

- starty ser żółty

- parmezan

 

Pokrojony w kostkę czosnek rumienimy na dosłownie kilku kroplach oliwy dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy przez dłuższa chwilę, opakowanie serka mieszamy i gotujemy, doprawiamy ziołami sala i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajemy jogurt naturalny uważając żeby się nie zważył.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie alldente, odcedzamy i do jeszcze gorącego dodajemy ser żółty i zostawiamy na chwile pod przykryciem aż ser się roztopi.

Makaron dzielimy na dwie porcję i polewamy sosem szpinakowym, dekorujemy różyczkami brokuł, parmezanem i świeżym rozmarynem.

SmacznegoJ

 

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 7.5/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: +3 (from 3 votes)

Dietetyczne placki z cukini

Sezon na cukinie trwa! Dlatego proponuje pyszne placki z cukinii w wersji light.

SKŁADNIKI:

  • średnia cukinia
  • jajko 
  •  serek wiejski (kubeczek)
  • 3 łyżki otrębów owsianych 
  • 2  płaskie łyżki mąki kukurydzianej /lub pszennej z pełnego ziarna
  • sól, pieprz, zioła, ewentualnie ząbek czosnku

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, posolić i zostawić na sitku do odcieknięcia wody. Jajko wymieszać z odciśniętą cukinią, dodać serek wiejski dokładnie odsączony z zalewy, przyprawić i dodać suche składniki. Wymieszać, zostawić na 10 minut. Dobrze rozgrzać patelnię teflonową, łyżką kłaść masę i rozpłaszczać, by nie były grube. Przykryć pokrywką i zmniejszyć znacznie ogień. Smażyć z dwóch stron. 

 

 

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 8.1/10 (9 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: +3 (from 3 votes)

Kurczak na słodko z ananasem

Dziś polecam kurczaka na słodko z ananasem.

Składniki:

-filet z kurczaka

-3 cebule (2 białe 1 czerwona)

-papryka czerwona i zielona

-ananas z puszki

-opcjonalnie pędy bambusa

Wykonanie:

Kurczaka kroimy w duże kawałki obsypujemy przyprawą złocistą  i curry. Cebule kroimy w koła i rumienimy na patelni razem z kurczakiem. Kiedy mięso już się usmaży dorzucamy  paprykę i ananasa wszystko dusimy aż warzywa zmiękną.

Polecam przyprawić odrobina soli i pieprzu oraz dodać curry w razie  potrzeby. Można podawać z ryżem, ale ja  zajadam się daniem bez dodatków.

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 7.2/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 0 (from 2 votes)

Puszyste, dietetyczne placki jabłokowe

Dziś podaje przepis na szybkie placki jabłkowe, można je przygotować dosłownie w 20 min i cieszyć się pysznym dietetycznym obiadem.

SKŁADNIKI:

- 3 jajka

-3/4 szklanki mąki razowej Lubella lub otrąb

-płaska  łyżeczka proszku do pieczenia

-odrobina mleka

-szczypta soli

- 2 jabłka

-słodzik

-cynamon

Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli i ok. 5 rozgniecionymi tabletkami słodziku, w osobnym naczyniu mieszkamy mąkę z proszkiem do pieczenia  i  żółtkami  dodajemy odrobine mleka aby ciasto było na tyle płynne aby móc połączyć je z pianą. Jabłka obieramy i zcieramy na grubych oczkach posypujemy cynamonem dodajemy do ciasta na koniec łączymy delikatnie z pianą z białek. Cała masa powinna mieć taką konsystencję jak ciasto na „racuchy” aby można je było wykładać łyżką.

Formujemy placki o średnicy ok 5 cm na rozgrzanej teflonowej patelni którą wcześniej można wysmarować oliwą z oliwek. Smażymy na złoty kolor.

Placki można podawać z bita śmietana light, ja uwielbiam je polane  jogurtem jogobella light o smaku pieczonego jabłka.

 To danie doskonale nadaje sie na obiad, deser czy słodkie śniadanie.

Smacznego.

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: +1 (from 1 vote)

Sałatka z wieprzowiną i orzechami

Uwielbiamy tą sałatkę, jest sycąca i naprawdę pyszna, może nie jest najbardziej dietetyczna na świecie ale na pewno pomoże zaspokoić głód na długie godziny, dodaje energii, doskonała na przyjęcia.

Składniki:

-400 g chudego, surowego mięsa wieprzowego (np. szynka, schab bk)

- mieszanka sałat (polecam gotowe z biedronki „party mix”)

-czerwona cebula

- 100 g ser pleśniowy „lazur”

- 20 orzechów włoskich

-miód

- pomidorki koktajlowe ok 300 g

-ziemniaki

Przygotowanie:

Ziemniaki można wykorzystać z poprzedniego dnia (podsmażyć wcześniej ugotowane).

Mięso kroimy w drobna kostkę, posypujemy przyprawą do mięsa wieprzowego i odrobiną rozmarynu, smażymy bez tłuszczo tak długo az zmięknie, jeżeli będzie się przypalać podlewamy odrobina wody i dusimy pod przykryciem. Mix sałt wysypujemy na dużą misę dodajemy pokrojone w „koła” dwie czerwone cebule. Dodajemy przestudzone mięso, pokrojony w kostkę ser pleśniowy i ziemniaki.  Cała tajemnica smaku tej sałatki tkwi w orzechach które obieramy i rozdrabniamy ale niezbyt drobno następnie prażymy na patelni. Gdy orzechy nieco się uprażą dodajemy łyżkę miodu i nadal prażymy aż wszystko zgęstnieje następnie wykładamy orzechy na talerz  i czekamy aż ostygną i dodajemy do sałatki.

Smak sałatki doskonale wykończy sos, osobiście polecam musztardowo miodowy ale jeśli wolimy  „zaoszczędzić”  sporo kcal równie dobrze możemy dodać sos czosnkowo jogurtowy.

Można podawac też z ciemnym pieczywem.

Smacznego!

 

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: +1 (from 1 vote)

Dietetyczny Rosół

 

Czasamibywa że nie mam pomysłu na obiad, przyrządzam wtedy  pyszny rosół, nie jest to może najoryginalniejsza potrawa ale naprawdę smaczna i zdrowa. Mój rosołek gotuję zawsze z chudego mięska z kurczaka najczęściej są to dwie nogi.

Składniki:

- 2 x noga z kurczaka

- 2  marchewki

-2  pietruszki

-  korzeń  selera (kawałek)

-cebula

- natka pietruszki, koperek

-sól pieprz do smaku

- maggi

Przygotowanie:

Rosół gotuje zawsze dzień wcześniej  tak żeby po przyjściu z pracy ugotować świeży makaron i mieć gotowy obiad.

Dokładnie płuczemy mięso i odcinamy wszystkie tłuste części (razem ze skóra), wkładamy do dużego garnka razem z obranymi jarzynami. Zalewamy woda i doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy sola i pieprzem ewentualnie maggi i wegetą  gotujemy na małym ogniu ok 2 godzin. Polecam zebrać tłuste oka jeśli sie pojawią.

Podajemy z ugotowanym makaronem lub ziemniakami , dekorujemy pietruszką i koperkiem i marchewka.

Mięso które pozostaje z ugotowanego rosołu zawsze podsmażam na patelni bez tłuszczu i podaje z ziemniakami i surówką następnego dnia.

 

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dietetyczne leczo!

Przedstawiam wspaniały przepis na leczo, jest pyszne sycące i naprawdę niskokaloryczne.

Składniki:

- filet podwójny z kurczaka

-2 cebule

-2 papryki (żółta i czerwona)

- 4 średnie pomidory

- 3 średnie cukinie

- 20 dkg pieczarek

- 3 ząbki czosnku

-przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka i ostra, ziele angielskie, liść laurowy)

-przecier pomidorowy

- kostka rosołowa

Przygotowanie:

Kroimy cebule w duże koła i podsmażamy na patelni razem z pokrojonym filetem, (mięso przed smażeniem warto posypać przyprawą do kurczaka). Kroimy w kostkę warzywa ( wszystkie warzywa kroję razem ze skórką nawet cukinie), dodajemy kostkę rosołową  i dusimy w dużym rondlu pod przykryciem nie dolewając wody, dodajemy mięso, czosnek, kilka ziaren ziela angielskiego i 2 listki laurowe,  dusimy jeszcze przez ok godzinę.

Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie wówczas leczo jest gotowe, warto je doprawić przecierem pomidorowym i papryką w proszku według uznania.

Smacznego!

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 6.2/10 (6 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 0 (from 2 votes)

Dietetyczny makaron bolognese z tuńczykiem

To jest jedno z moich ulubionych dań, serwuje je dość często i kojarzy mi się ze studenckim życiem w biegu.

Składniki na 2 porcje:

- 200g makaronu pełnoziarnistego (penne lub świderki)

-pomidory w puszce krojone

-przecier pomidorowy

- 3 ząbki czosnku

-cebula

-2puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

-parmezan

-sól, pieprz, chili

-zioła(oregano/bazylia)

Przygotowanie:

Gotujemy makaron  aldente. Kroimy cebulę w krążki i podsmażamy na teflonowej nieprzywierającej patelni, dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno pokrojone, dodajemy tuńczyka i pozostały ząbek czosnku, smażymy jeszcze przez chwilę. Zalewamy pomidorami z puszki, doprawiamy papryczka chili, solą oraz pieprzem, opcjonalnie można dodać kostkę rosołową. Smażymy przez dłuższą chwilę aż sos się zagęści doprawiamy ziołami i ewentualnie przecierem pomidorowym.

Ugotowany makaron przekładamy na talerze i polewamy dużą ilością sosu następnie posypujemy parmezanem i przyozdabiamy listkami bazylii.

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 9.0/10 (3 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dietetyczny chłodnik

W tak upalne dni jak dzisiaj na obiad proponuje chłodnik, niskokaloryczna „zupę” na zimno. Polecam aby wszystkie składniki były schłodzone wówczas smakuje rewelacyjnie.

Składniki

  • 2 ugotowane średnie buraczki
  • 1 duży jogurt naturalny light
  • 0,5 litra maślanki 0%
  • 2 ogórki świeże
  • Pęczek szczypiorku, koper
  • Kilka rzodkiewek
  • sól i pieprz
  • ugotowane jajka do podania

 

WYKONANIE:

Buraki polecam ugotować kilka godzin wcześniej i odstawić do lodówki podobnie jajka.

Buraki ścieramy na tarce na grubym oczku, podobnie ogórki, rzodkiewkę można pokroić w plastry lub kostkę, wrzucamy do szklanej misy. Dodajemy posiekany szczypiorek, wszystko zalewamy jogurtem i maślanką. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku . Dekorujemy koperkiem.

Na talerze rozkładamy pokrojone w plastry jajko i zalewamy chłodnikiem.

SMACZNEGO!!

 

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 7.9/10 (8 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 0 (from 0 votes)

Dietetyczne placki serowe

Przedstawiam jeden z moich ulubionych przepisów na słodkie małe co nieco bez obaw o dodatkowe kilogramy. Placki serowe robię dość często i oboje z moim partnerem zajadamy się puszystymi pachnącymi krążkami które smakują jak małe serniczki.

Składniki:

- 500 gram sera białego 0%tł. Polecam zielona łąka z biedronkiJ

-3 jajka

-pół szklanki mąki (polecam pełnoziarnista Lubella)- zamiast mąki można dodać 6 łyżek otrąb

-zapach waniliowy do ciast waniliowy

- odrobina proszku do pieczenia ( ok pół łyżeczki)

-słodzik

-opcjonalnie odrobine mleka 0%

Owoce do dekoracji lub dowolny jogurt light, świetnie smakują też z bita śmietaną oczywiście light J

Przygotowanie:

Ubijamy piane z białek, dodajemy rozkruszone tabletki słodziku (ok 5) następnie w oddzielnym naczyniu mieszamy ser z żółtkami i dodajemy mąkę proszek do pieczenia, kilka kropel zapachu i ewentualnie odrobinę mleka aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Na koniec delikatnie dodajemy do masy piane i mieszamy  wszystko razem tak aby masa nabrała objętości.

Tak przygotowane ciasto wykładamy łyżką na rozgrzana teflonową patelnie,( ewentualnie można ją wcześniej przetrzeć ręcznikiem kuchennym nasączonym oliwą).

Placki powinny mieć nie więcej niż 5cm średnicy wówczas szybko się pieką i dobrze przewracają.

Podawać z dodatkiem owoców, jogurtu lub śmietany. Polecam też sos truskawkowy który robimy miksując świeże truskawki z kilkoma tabletkami słodziku.

VN:F [1.9.18_1163]
Rating: 9.4/10 (5 votes cast)
VN:F [1.9.18_1163]
Rating: +2 (from 2 votes)