Przepis na ciasto malibu
Rewelacyjne w smaku ciasto malibu, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Przepis o niewielkim poziomie trudności w przyrządzeniu.
Składniki:
5 jajek- 250 g ( w wersji bardziej dietetycznej 1 całe jajko i 6 samych białek), 5 płaskich łyżek mąki, 3 łyżki cukru lub opcjonalnie słodzik, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 litry soku pomarańczowego, 4 budynie z cukrem o smaku waniliowym , 4 śnieżki light, 800 ml mleka 0,5% tłuszczu, 1 łyżka żelatyny.
Przepis na ciasto malibu:
Na początku oddziel białka od żółtek, następnie ubij białka z cukrem na sztywną piane, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Do ubitej masy dodaj cukier, proszek do pieczenia i mąkę wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, później posmaruj blachę margaryną i posyp bułką tartą. Dodaj na blachę masę biszkoptową i piecz przez 20-25 minut. Na soku pomarańczowym ugotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej masę pomarańczowo-budyniową na biszkopt, potem ubij śnieżki na mleku. Do szklanki z odrobiną przegotowanej wody dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Gdy ostygnie dodaj do śnieżek. Na koniec masę z śnieżek wlej na ostudzoną masę budyniową. Ciasto włóż do lodówki aż stężeje.
100 gram ciasta to około 98-105 kcal, dlatego jest ono niskokaloryczne. Smacznego.
12 Styczenia, 2016
Ciasto wyszło mi przednie. Bardzo dobry przepis. Pozdrawiam
Jak dla mnie jeden z najlepszych przepisów na ciasto mali u jaki znalazłem w internecie gorąco polecam. ???
Fajny przepis. Wspaniały smak.