Ciasto malibu

Ocena: 5.0. Przez 3 osoby.
Proszę Czekać...

Ciasto malibu

Ciasto malibu

Ciasto malibu

Składniki:

5 jajek- 250 g ( w wersji bardziej dietetycznej 1 całe jajko i 6 samych białek), 5 płaskich łyżek mąki, 3 łyżki cukru lub opcjonalnie słodzik, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 litry soku pomarańczowego, 4 budynie z cukrem o smaku waniliowym , 4 śnieżki light, 800 ml mleka 0,5% tłuszczu, 1 łyżka żelatyny.

Sposób przygotowania:

oddziel białka od żółtek. Ubij białka z cukrem na sztywną piane, dodaj żółtka i jeszcze chwilę ubijaj. Do ubitej masy dodaj cukier, proszek do pieczenia ii mąkę- wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Posmaruj blachę margaryną i posyp bułką tartą. Dodaj na blachę masę biszkoptową i piecz przez 20-25 minut. Na soku pomarańczowym ugotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wlej masę pomarańczowo-budyniową na biszkopt. Ubij śnieżki na mleku. Do szklanki z odrobiną przegotowanej wody dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj. Gdy ostygnie dodaj do śnieżek. Masę z śnieżek wlej na ostudzoną masę budyniową. Ciasto włóż do lodówki aż stężeje. 100 gram ciasta to około 98-105 kcal. Smacznego.

2 Komentarze do “Ciasto malibu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *