Barszcz wigilijny

Ocena: 5.0. Przez 2 osoby.
Proszę Czekać...

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Barszcz wigilijny

Składniki:

1 kg buraków, marchewka, pietruszka, kawałek selera, małe jabłko 4-5 ząbków czosnku, cebula, zioła: 2 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, tymianek, estragon, 4-5 łyżek octu lub sok z 1/2 cytryny, 5-6 grzybków suszonych, Sól, pieprz świeżo mielony, cukier do smaku ew. kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Grzyby umyj, zalej na kilka godzin 1 szklanka wody. Gotuj około godziny w tej samej wodzie. Umyj, obierz i pokrój w dosyć cienkie plasterki buraki, dodaj pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebule, seler i ząbki czosnku. Zalej 2 litrami wody, wsyp 1 łyżkę soli i gotuj (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodaj sok z cytryny (lub ocet) i wstaw do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlej z jarzyn, podgrzej, dodaj około szklanki wywaru z grzybków (grzyby możesz wykorzystać na farsz do uszek), dodaj szczyptę cukru, posól, przypraw tymiankiem i estragonem, ewentualnie dodaj sok z cytryny, trochę kostki rosołowej i pieprz do smaku. Z podanych proporcji otrzymasz prawie 2 litry barszczu. Przepis na 8 porcji, każda to około 70 kcal.

Uszka z kapustą i grzybami.
Ciasto: 200 g mąki pszennej, 200 g mąki pełnoziarnistej, 1 szklanka ciepłej wody, 3-4 łyżki mleka 0,5% tłuszczu, szczypta soli Farsz: 300 g kapusty kiszonej, pół szklanki suszonych grzybów, 1 nieduża cebula, sól, pieprz do smaku, 3-4 liście laurowe, łyżeczka oliwy
Sposób przygotowania: Grzyby ugotuj do miękkości i drobno je pokrój. Cebulę drobniutko posiekaj i podsmaż, na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu, można ewentualnie skropić 1 płaską łyżeczka oliwy patelnię. Kapustę gotuj, aż będzie miękka. Następnie wyciśnij sok, i drobno ją pokrój. Grzyby kapustę i cebulę połącz i razem podsmaż z liśćmi laurowymi, na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu (aby się nie przypaliło możesz dodać odrobinę wody). Dopraw do smaku sola i pieprzem. Przed nałożeniem farszu, usuń liście laurowe. Wymieszaj składniki na ciasto, wodę i mleko dodawaj stopniowo, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Cienko rozwałkuj ciasto i pokrój na małe kwadraty o bokach ok. 5-6 cm. Na każdy kwadrat nałóż łyżeczkę farszu i złóż na trójkąt. Następnie jednakowe boki trójkąta sklej ze sobą, aby powstały uszka. Gotuj w osolonej wodzie, aż do wypłynięcia uszek na powierzchnię. Przepis na 8 porcji. Jedna porcja to około 177 kcal.

Uszka do barszczu z mięsem.
Składniki: 250 wołowiny (najlepiej chuda polędwica), cebula, bułka tarta, ½ szklanki mąki pszennej, ½ szklanki mąki razowej, 2 jajka, sól, 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego- 4 g. Mięso ugotować. Cebulę posiekać i podsmażyć na patelni teflonowej skropionej olejem. Do tego dodać mięso przepuszczone przez maszynkę, trochę bułki tartej, przyprawić pieprzem i solą wbić jajo i dobrze wymieszać. Z mąki, jaja, i wody zagnieść ciasto, dodając szczyptę soli, cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat położyć trochę nadzienia złożyć kwadrat po przekątnej i zlepić brzegi. Następnie dwa przeciwległe wierzchołki trójkąta zlepić razem. Zagotować uszka w osolonym wrzątku gdy wypłyną wyjmować je. Przepis na 4 porcje. Każda porcja to 226 kcal.

Uszka z pieczarkami.
Składniki: 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,1 jajko, letnia woda, 250 g pieczarek, 20 g suszonych grzybów leśnych, 2 łyżki lnu mielonego, 2 łyżki otrębów, sól i pieprz
Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko i stopniowo dolewamy wodę (około pół szklanki). Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na kilka minut. Rozwałkowujemy cienko ciasto. Szklanką wykrawamy niewielkie kółka. Na każde kładziemy pół łyżeczki farszu, składamy jak pierogi, sklejamy dwa rogi formując uszka. Gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy jeszcze około minutę po wypłynięciu na powierzchnię. Przepis na około 6 porcji. Każda porcja to 179 kcal.

1 lipiec 201610 minut

Poznaj przepis blog dietetyczne przepisy

>
50 4.42
25 minut

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *